Nič mentola pri zdravljenju prehlada pri dojenčkih in malčkih

1227

Pri prehladu dojenčkov in malčkov je zdravljenje s pripravki za vtiranje in inhaliranje močno odsvetovano. Vonj mentola, olja iz poprove mete ali evkaliptusa se pri prehladu zdi koristen, vendar pa lahko otrokom do treh let takšna eterična olja povzročijo resne težave z dihanjem in celo zadušitve. Dišave, kot je mentol, lahko pri dojenčkih dražijo dihalne poti, tako da le-te proizvajajo še več sluzi. To zmanjša dihalne poti, ki imajo zaradi prehlada že tako vneto sluznico. Ta zdravila za prehlade pri otrocih ne povzročajo lajšanja simptomov, temveč mašenje, ki je lahko celo smrtno nevarno.

Starši opozoril pogosto ne jemljejo resno

Pri tovrstnih zdravilih je izrecno navedeno, da se pri otrocih, mlajših od dveh let, ne smejo uporabljati, vendar pa nekateri starši tega ne upoštevajo. Starši menijo, da bodo takšna zdravila, če pomagajo njim, pomagala tudi otroku. Ta učinek lahko pripišemo alkoholu, ki je dodan preparatom za zdravljenje prehladov. Alkohol povzroča dilatacijo krvnih žil, kar je zaznano kot začasno hlajenje v dihalnih poteh, kar očitno izboljša simptome.

Priporočamo: piščančja juha in topli napitki

Namesto takšnih pripravkov otroke zdravite s toplimi napitki in kakšno piščančjo juhico. Veliko tople tekočine otroka segreje in mu vrne skozi potenje izgubljeno sol, poleg tega pa se pretok vode skozi dihala učinkovito poveča. To pomaga raztopiti sluz v dihalnih poteh in lahko tako olajša izkašljevanje.

Vir: Urbia

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav