Nič medu v prvem letu otrokovega življenja

0
516

Med je zaradi svojih številnih vitaminov zelo zdravo živilo, je pa tudi eden izmed najbolj priljubljenih sladil, ki naredijo čaj, mleko, kašo in skuto okusnejše. Vendar pa je med za otroke do najmanj prvega leta starosti tabu.

Med lahko vsebuje spore bakterij, ki za otroke, mlajše od 12 mesecev, predstavljajo veliko tveganje za zdravje. Onesnaževalec »Clostridium botulinum«, ki lahko privede do botulizma dojenčkov. Bolezen je precej redka, a smrtno nevarna, če se patogen širi v črevesje otroka. Tako imenovani »botulinum toksin« teče nemoteno v krvni obtok in od tam hromi posamezne mišice. To vodi v zaprtost, zamegljen vid, splošno slabost v rokah, nogah in vratnih mišicah, tako da glava ne more biti zravnana. V najslabšem primeru pride do paralize dihanja, ki lahko, če je ne zdravimo pravočasno pogosto, vodi v smrt otroka. Neopažen ali neodkrit botulizem lahko na prvi pogled zamenjamo s sindromom nenadne smrti dojenčka.

Da bi izključili morebitno okužbo, otroku do prvega leta starosti ne dajte medu. Po tem obdobju pa bo njihova črevesna flora že razvita in dovolj močna, da se bori proti virusom in prepreči širitev patogenov.

Vir: Muetterberatung

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here