Nezgode z zobmi

0
1213
Čiščenje noska pri otroku
Čiščenje noska pri otroku

Zobje nimajo korenine neposredno v čeljustni kosti, temveč v močni plasti prožnega tkiva, ki deluje kot blažilec udarcev. Da zob odleti, je potreben kar hud udarec.

Zgodi se, da direkten udarec potisne zob nazaj v dlesen, iz katere je zrasel. Najbrž boste lahko otipali njegov vrh, tako kot takrat, ko je šele rinil na površje. V večini primerov bo sam spet zrasel. Če je poškodovan živec, pa bo verjetno »odmrl«, kar boste opazili po temno rumeni barvi. Pokažite ga zobozdravniku, vendar si ne delajte preveč skrbi. Tudi odmrl zob namreč ponavadi dobro opravlja svoje delo, dokler ga ne zamenja stalni.

Stvar je bolj resna, če se zob odlomi ali okruši, kajti z ostrim robom si otrok lahko rani jezik ali pa ob padcu celo prebije ustnico. Zato pojdite k zobozdravniku, da mu bo ostri rob obrusil ali morda celo napravil krono.

Če pa zob zaradi udarca povsem izpade ali se še drži dlesni, vendar se je premaknil s svojega mesta, otroka nemudoma odpeljite k zobozdravniku ali v najbližjo ambulanto. Stalne zobe se sicer da spet vsaditi in se prirastejo, mlečnih pa navadno ne. Zobozdravnik se bo odločil, ali bo pustil škrbino, dokler je spet ne zapolni stalni zob, ali pa naredil umeten zob.

Vir: Otrok od rojstva do šole

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here