Neželeni učinki antibiotikov

0
2817

Antibiotike vedno uporabljajte po navodilih zdravnika. Povzročajo lahko tudi neželene učinke, od blažjih, kot so prebavne težave, do redkejših težjih. Izpuščaji so lahko znak alergije ali posledica delovanja neimunskih mehanizmov. Treba je opraviti testiranje in se prepričati, ali gre za alergijo, da se otrok določenemu antibiotiku v prihodnje izogne.

Prof. dr. Milan Čižman, dr. med., pojasnjuje, da imajo vsi antibiotiki neželene učinke. Najpogosteje povzročajo prebavne težave in izpuščaje, ki niso nujno alergijskega izvora.

Vsi antibiotiki povzročajo neželene učinke. Najpogosteje gre za prebavne težave, kot so bruhanje, driska ali odvajanje manj formiranega blata. Pogosto se pojavljajo izpuščaji, ki so lahko alergijski ali ne. Obstajajo še drugi neželeni učinki. Lahko se npr. poslabšajo laboratorijski testi jeter in ledvic. Zelo redki so hudi neželeni učinki, npr. hude spremembe na koži (bule, kot pri opeklinah) ali spremembe na kostnem mozgu, npr. slabše nastajanje levkocitov.

Vsako zdravilo ima neželene učinke. Tudi na vsak antibiotik lahko postanemo alergični. Pogosta je alergija na penicilin ali amoksicilin klavulansko kislino, pa tudi na druge antibiotike, ki jih predpisujemo ambulantno. Večkrat lahko dobimo izpuščaje, ki niso posledica alergije. Gre za neimunske mehanizme. Tako lahko npr. po amoksicilinu in amoksicilin klavulanski kislini v 10 % dobimo izpuščaje. Če izpuščaji niso kot koprivnica, lahko otroci ponovno prejmejo ta antibiotik. Če pa je koprivnica, pa je treba izvesti testiranja in ugotoviti, ali je otrok alergičen.

Sodelujoči strokovnjaki:

Milan Čižman

Prof. dr. Milan Čižman

http://www.kclj.si/

dr. med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here