Nevarnost za otroke zaradi plesni v stanovanju

0
1782
Vrata
Vrata

Plesen v domu ni le nadležna, ampak tudi zelo nevarna za zdravje. Zato je potrebno proti plesni hitro ukrepati. Obstaja približno 100.000 različnih vrst plesni. Da se razvijejo in razširijo, potrebujejo vlago.

Glive plesni v človeško telo pošljejo spore, ki so nevidne za človeško oko. Te spore v telo pridejo z dihanjem. Do tega zlasti v veliki meri pride, če je plesen v spalnici. Telo zelo negativno reagira na te spore. Zlasti otroci se ustrezno občutljivo odzivajo na plesni. Pogoste posledice so glavobol in utrujenost. Organizem se lahko poskuša plesni znebiti tudi s prehladom, bruhanjem ali drisko. To je alergijska reakcija na plesen. Prav tako lahko plesen vpliva na bronhije in pljuča. To lahko povzroči težave pri dihanju. To je razlog, zakaj je pomembno čim prej ukrepati zoper plesni.

Plesen nastane zaradi neustreznega prezračevanja ali ogrevanja. Že vnaprej lahko preprečimo nastanek plesni. To dosežemo z zagotavljanjem ustrezne vlažnosti v stanovanju. Samo, če je stanovanje preveč vlažno, se lahko pojavi plesen. Okna naj bodo odprta ves dan in ne samo nekaj minut dnevno. S pravilnim ogrevanjem lahko preprečite, da bi bilo v stanovanju hladneje kot 15 ° C. Pomembno je tudi, da perila ne sušite v stanovanju. Poglejte tudi, če slučajno v bližini plesni stoji rastlina ali akvarij.

Ko se pojavi plesen, ukrepajte. Manjše površine lahko čistite z vlažno krpo in 80-odstotnim alkoholom. Priporočljivo je, da nosite respirator. Pri večjih območij je potrebno odstranit tapete ali omet. Tukaj je bolje, če to naredi strokovnjak.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here