Nevarni majhni delci igrač

0
405

Večina staršev je sicer zelo previdnih in skrbno odstrani vse igrače z majhnimi delčki izven malčkovega dosega. Vendar so igrače starejših bratov in sester zlahka vir nevarnosti. Igrače, ki so odobrene v starostni skupini do 3. leta starosti, običajno ne vsebujejo snemljivih majhnih delov. Prav tako je bolje, da ne kupujete poceni igrač, ki velikokrat vsebujejo strupene snovi, kot so barve. Ob nakupu preverite, če igrača res nima snemljivih delcev, na primer ali ima avtomobilček dobro pritrjena kolesa in punčka nima nakita, gumbov in drugih odstranljivih delcev. Predvsem pa ne podcenjujte vašega malčka.

Pogosto je težko z majhnimi otroki, ki imajo starejše brate ali sestre. Le kaj bi naj storil malček, ko na tleh vidi ležati drobne lego kocke, barbie čevlje in drobne kroglice? Zanj je vsa ta barvitost in pestrost igrač prava atrakcija. Idealno je, če imajo starejši otroci svoj prostor za igro. Če to ni mogoče, je potrebno dosledno pospravljanje.

Prva pomoč pri požiranju in vdihavanju majhnih delcev

Kljub vsej previdnosti se to lahko zgodi. Če otrok ne kaže znakov težav z dihanjem, ne bruha in se ne duši ko pije vodo, je delec verjetno neposredno v želodcu, od koder bo brez težav potoval naprej. Nevarne pa so stvari, ki se lahko raztopijo v prebavnem traktu in so strupene – npr. manjše baterije, ki jih napade želodčna kislina. In seveda tudi vsi zelo ostri ali zašiljeni predmeti, ki lahko poškodujejo želodec ali črevesje, ko potujejo skozi. V teh primerih morate takoj poiskati zdravniško pomoč. Če vaš otrok kašlja, se duši in težko diha, morate takoj ukrepati. Otroku pustite, da se izkašlja. Če je dihanje zelo omejeno, položite otroka na trebuh z glavo navzdol na kolena in ga večkrat udarite po hrbtu. Pravočasno pokličite rešilca – bolje malo prezgodaj in ne prepozno.

Kako naj vem, da je moj otrok nekaj vdihnil?

Vsak predmet ne povzroči težav takoj. Včasih ostane v dihalnih poteh, kjer lahko neopažen povzroča nevarne okužbe, kot sta bronhitis in pljučnica. Če vaš malček dlje časa kašlja in ne kaže nobenih drugih simptomov prehlada, morate pomisliti tudi na to in iti k pediatru.

Vir: Baby

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here