Nespeči dojenčki

0
1852
Spanje.
Spanje.

Dojenčki se že od rojstva razlikujejo po količini spanja, ki ga potrebujejo. Nekateri bodo sprva spali po 16 ur na dan. Zelo zaspani celo po 22 ur. Zelo nespeč dojenček morda nikoli ne spi več kot 12 ur in le redko po več kot dve uri skupaj. Nespeč dojenček ponavadi ni nesrečen ali plašen. Ni posebnega razloga, zaradi katerega ne bi spal, preprosto ne spi toliko ur, kolikor bi od njegove starosti pričakovali. Nahranil se bo in nemudoma zaspal. Vendar bo čez uro ali dve znova buden, pa ne zato, ker bi bil lačen, temveč ker ni več zaspan. Ker je veliko buden, bo verjetno zgodaj začel kazati zanimanje za stvari okoli sebe.

Njegov razvoj je hitrejši, saj veliko časa porabi za opazovanje, poslušanje in učenje. To pa ni take vrste dojenček, za katerega bi skrbeli nekaj časa zelo intenzivno, vmes pa nič. Nespeči dojenček je navzoč ves dan in tudi večino noči. Kako se boste nanj odzivali, bo vsaj delno odvisno od tega, koliko dela imate.

Ljubosumen starejši otrok, na primer, bo bolj trpel zaradi nespečega bratca ali sestrice kot zaradi spečega v kotu svoje sobe. Težava nespečega dojenčka je, da je buden več ur, kolikor vi (ali kdorkoli drug) pričakuje, in to v starosti, ko ga je težko nenehno zabavati. Spomnite se, da bi spal, če bi spanje potreboval; poskusite sprejeti njegovo nespečnost in ne mislite, da bi moral spati. Če si boste prizadevali, da bi se vedel tako kot drugi dojenčki, boste samo zapravljali čas, ko ga boste dajali spat, kadar si tega ne želi. In ne bo srečen, saj bo osamljen in mu bo dolgčas.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here