Neprimernost informativnih oddaj za otroke

0
612

Informativne oddaje so neprimerne za otroka, saj jih lahko že nekajsekundni posnetek otroka tako pretrese, da ga nikoli več ne izbriše iz spomina. Informativne oddaje si zato oglejte v času, ko otroci niso prisotni.

Že nekajsekundni posnetek lahko otroka tako pretrese, da ga nikoli več ne izbriše iz spomina, zato mag. Martina Peštaj, univ. dipl. psih., svetuje, da naj starši informativne oddaje gledajo takrat, ko otrok ni v bližini. Premislite katere oddaje za otroke boste izbrali.

Vemo, da otroci živijo v tem svetu, da vse vidijo, vse slišijo, iz tega jih ne moreš izvzeti, ne moreš jih dati v vato, a se je potrebno zavedati, da jih je vseeno treba čuvati. Včasih mi starši rečejo, da je svet krut in naj izvedo o njem. A po mojem mnenju to ni res. Vse bodo izvedeli in naj izvedo postopno.

Menim, da je otrokom seveda treba povedati in pokazati te stvari, a na način, da jih bodo razumeli in da jih ne bo že v osnovi strah. To jim lažje povemo sami, namesto, da jih damo pred televizijo in da gledajo poročila za odrasle. Nisem pristaš tega, da otroci gledajo poročila za odrasle, ker jih lahko že nekajsekundni posnetek tako pretrese, da si ga nikoli več ne izbrišejo iz spomina. Zdi se mi pametno, da gledamo poročila, ko smo sami. Mislimo, da otrok ne gleda, da ga to ne zanima. Ni res, če drugega ne, vleče na ušesa in se ob kakšni stvari zatakne in od nas zahteva pojasnilo. Zdi se mi boljše, da se o aktualnih stvareh, ki jih lahko sliši kje in če nas vpraša o tem, da se mi z njim o njih pogovorimo ali da ga usmerimo v oddaje, namenjene informiranju otrok. Ampak te večinoma niso za predšolske otroke.

V osnovi so predšolski otroci absolutno pozitivni. S sabo še ne nosijo te teže, morda proti koncu tega obdobja, ampak tudi, če imajo zelo težke izkušnje, nosijo v sebi optimizem, veselje do življenja, voljo. Krute stvari jim je zato treba dozirati postopno, v pravi meri, da jih ne uničimo. V tem času jih opogumljamo, kažemo vsebine, ki prikazujejo like, ki so kompetentni, pozitivni in pristni. Nisem pristaš tega, da bi se jim kazalo samo lepe stvari, kjer so vsi srečni in se imajo radi, ker to ni res, prav je, da se tudi liki za predšolske otroke zjočejo, razjezijo, da imajo vso paleto pisanih čustev, ampak da so pristni, taki, kot otroci so.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Martina Peštaj

http://www.rtvslo.si/

univ. dipl. psih., urednica otroških oddaj na RTV SLO

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here