Nepravilnosti v rasti in razvoju zob

0
1658
Nepravilna rast zob
Nepravilna rast zob

Starši smo tisti, ki moramo preprečiti elemente, ki lahko vplivajo na nepravilno rast zob in čeljusti. Kako?

Zdravi zobje so nepogrešljivi za grizenje in žvečenje hrane, za dobro izgovarjavo in zunanji videz. Zelo pomembno je seznanjanje staršev o razvadah, ki negativno vplivajo na zdravje otrokovih zob. Vpliv razvad na rast in razvoj zob in čeljusti:

Sesanje dude

Če je otrok polno dojen in je s tem zadovoljen tudi njegov čustveni stik, ne bo potreboval ne dude in ne prsta. Pomembno je, da dude otroku ne dajete (ponujate), naj bo spravljena daleč od otrokovega dosega. Mali otrok dudo potrebuje le za uspavanje ali za pomiritev.

Če duda, ko otrok zaspi, ne zdrsne sama iz ust, naj jo starši približno deset minut zatem odstranijo. Če usta ostanejo odprta, je ustnice treba narahlo stisniti in počakati, da otrok pogoltne slino. Zaprta usta in ustnični stik sta pogoja za ugoden potek rasti in razvoj zobnih lokov.

Sesanje prsta

Sesanje prsta je še bolj škodljivo od sesanja dude, saj je pritisk na čeljusti močnejši in prst je otroku stalno na razpolago. To razvado je zelo težko opustiti. Če otrok dovolj zgodaj prekine s sesanjem prsta, na zobovju ni vidnih posledic, pa tudi že nakazana nepravilnost se lahko popravi.

PITJE SLADKIH SOKOV
Okus za sladko je privzgojen in ne prirojen. Sladkor je poleg zobnih oblog glavni krivec za nastanek zobne gnilobe. Otrok, ki ga starši ne bodo navadili na sladko, tudi pozneje ne bo pogrešal sladke hrane in pijače. Pomembno je, da otroku za potešitev žeje ponudimo vodo in nesladkan čaj. Če je otrok že navajen na pitje sladkih pijač, je treba nemudoma začeti z redčenjem le teh in po nekaj dneh z njimi prenehati.

Dihanje skozi usta

Pravilno dihanje predstavlja dihanje skozi nos, usta pa so ob tem zaprta. Če so usta zaprta, se jezik dotika neba zgoraj, ob strani pa zob in čeljustnih grebenov. Jezik izpolnjuje vso notranjost ustne votline in jo s tem oblikuje. Če usta odprete, jezik pade na ustno dno z vso svojo težo. Neba se ne dotika več. Če otrok ves čas diha skozi usta, se bo spodnja čeljust razširila, zgornja pa bo postala preozka in prekratka.

Grizenje raznih predmetov

Pogosto lahko pri otrocih opazite razvade, kot so grizenje nohtov, svinčnikov in raznih predmetov. Vse to povzroča različne deformacije, na osnovi katerih lahko sklepate na način ali celo na predmet sesanja. Opazujte svojega otroka in mu s pomočjo nasvetov zobozdravnika in medicinske sestre pomagajte razvado opustiti.

Poškodbe zob in obzobnih tkiv

Nesreče se dogajajo in jih je nemogoče v celoti preprečiti. Poškodbe zob in obzobnih tkiv so v otroštvu in pri mladostnikih med najpogostejšimi, saj se jih kar štiri petine zgodi pri mlajših od dvajset let. Tako si tretjina otrok poškoduje mlečne, petina pa stalne zobe. Vzroki poškodb so padci, nezgode, prometne nesreče in športne poškodbe.

Poškodbe zobovja delimo na:

  • poškodbe zob: skleninske poke, zlome zobnih kron (skleninski, dentinski, zlomi, ki segajo v področje zobne pulpe), zlome zobne korenine in kronsko-koreninske zlome.
  • poškodbe obzobnih tkiv: pretres zoba, omajan zob, premiki zob in izbitje zoba.

Vsako poškodbo zob in/ali obzobnih tkiv mora pregledati zobozdravnik.

Izbitih mlečnih zob nikoli ne vstavljate nazaj, saj bi lahko s tem dodatno poškodovali zametek stalnega zoba, ki leži v področju, kjer je bila korenina mlečnega predhodnika. Usta sperite s tekočo vodo in krvavitev zaustavite s pritiskom gaze ali druge primerne tkanine na krvaveče mesto. Otroka peljite k zobozdravniku.

Pri izbitju stalnega zoba je treba zob vsaditi nazaj na pravo mesto, kolikor hitro je le mogoče. Izbiti zob vedno primete za krono, ne za korenino, da ne povzročite dodatne škode tkivu na površini korenine. Če je zob umazan, ga na hitro sperete pod tekočo vodo, še boljše pa s sterilno fiziološko raztopino, če jo imate pri roki. Zob vstavite na njegovo mesto nazaj v alveolo. Če to ni mogoče, spravite zob v kozarec mleka, da s tem omogočite tkivu na površini korenine možnosti za preživetje. Otrok lahko drži izbiti zob v ustih, med zobmi in licem ali pod jezikom, da ga obliva slina, vendar je to priporočljivo le kadar ocenimo, da otrok zoba ne bo pogoltnil. V vsakem primeru pa je treba nujno takoj poiskati zobozdravniško ali zdravniško pomoč.

Sodelujoči strokovnjaki:

Nuša Žilih

Nuša Žilih

http://www.zd-lj.si/

dr. dent. med., Zobozdravstveno varstvo otrok in mladine, Zdravstveni dom Ljubljana, Enota Bežigrad

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here