Nekateri otroci spijo tako trdno, da ne morejo povedati, kdaj je mehur poln

0
492
moenje_postelje

Pri otrocih do pet let ni to nič nenavadnega. Ne pozabite, da otrok tega ne počne namerno in mu tega ne zamerite. Do starosti štirih let je še normalno, če otrok še ne more nadzorovati funkcije mehurja. Šele po tej starosti je treba poiskati vzroke. Študije so pokazale, da približno 10 odstotkov vseh otrok, starih med 5 in 6 let moči posteljo. Večina je fantov.moenje_postelje

Obstajajo družinsko predispozicije, ki bi lahko povzročile zamudo dozorevanja in nadzorovanja mehurja. V skoraj 90 odstotkih vseh primerov je bližnji sorodnik imel isti problem. Prezgodnje navajanje na stranišče povečuje tveganje za neuspeh in kasnejše močenje postelje. Tudi pomanjkanje varnosti in ljubezni, razočaranje, prekomerna teža in neugodne socialne razmere so lahko glavni vzroki. Nenavadno je, ko vaš otrok nenadoma začne močiti posteljo po tem, ko je že bil suh. V teh primerih je običajno problem fizično ali duševno zdravje problem (npr. vnetje mehurja, sladkorna bolezen ali ločitev). Nekateri otroci spijo tako trdno, da ne morejo povedati, kdaj je mehur poln. Nekateri ustrezen nadzor mehurja razvijejo zelo pozno. Nekaj ​​otrok ne proizvaja dovolj določenega hormona, ki zavira nastajanje urina.

Iz močenja postelje ne naredite problema. Otrok mora imeti pozitivno družinsko podporo. Otroku dajte občutek, da močenje postelje ni nič nenavadnega ali slabega, tako da bo znova pridobil nekaj samozavesti. Otroka nikoli ne kaznujte – močenje postelje in vaš odziv na to je že dovolj velika kazen. Pojdite pred spanjem s svojim otrokom na stranišče. Žimnico zaščitite z gumijasto podlogo. Pohvalite otroka, ko bo celo noč ostal suh.

Kdaj bi otrok moral k zdravniku?

Če je star pet let in še vedno zmoči svojo posteljo, če je že bil suh in nenadoma spet začne močiti posteljo, če ima bolečine med ali kmalu po uriniranju in ima urin močan vonj, če se tudi čez dan polula v hlače, če urinira pogosteje kot sedemkrat na dan, če trpi za zaprtjem in nima nadzora nad odvajanjem in če ima pogosto okužbe sečil.

Vir: Netdoktor

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here