Nekateri otroci shodijo šele, ko so stari 16 ali 17 mesecev

0
2098
Prvi koraki.
Prvi koraki.

Eden od najpomembnejših mejnikov v življenju vašega otroka je učenje hoje. To je velik korak na poti k neodvisnosti. Prvič se bo vaš otrok še vedno naslonil na kavč in poskušal narediti nekaj korakov v vaše odprto naročje. V prvem otrok postopoma pridobiva moč in začne usklajevati svoje gibe.

Najprej se nauči sedeti, se povaljati in plaziti. Z okoli osem meseci pa se lahko celo dvigne in stoji na nogah. Od takrat naprej pa je učenje hoje predvsem vprašanje zaupanja in ravnotežja. Večina otrok naredi prve korake med 9. in 12. mesecem, vendar je tudi, če vaš otrok shodi z 14 ali 15 meseci, v redu. Ne skrbite, če vaš otrok potrebuje malo več časa. Veliko otrok shodi šele z 16 ali 17 meseci. Ko je vaš dojenček star približno pet mesecev, lovi ravnotežje z nogami na vaših stegnih in odskakuje gor in dol. Skakanje bo v naslednjih nekaj mesecih najljubša aktivnost vašega otroka. Pri starosti devet do deset mesecev se opira na pohištvo in se poskuša sam dvigniti na lastne noge. Pri 13 mesecih tri četrtine vseh otrok hodi brez pomoči, čeprav bolj majavo, nekateri pa to stopnjo dosežejo kakšen mesec pozneje. Kot se vaš otrok uči hoditi, mu pri tem lahko tudi malo pomagate. Lahko ga spodbujate tako, da ga med hojo držite za roke, lahko pa mu kupite tudi hoduljo, ki jo bo lahko potiskal pred sabo, vendar se prej prepričajte, da je stabilna.

S čevlji lahko počakate, dokler vaš dojenček ne hodi zunaj ali na grobih in hladnih površinah. Če otrok hodi bos, to spodbuja njegovo ravnotežje in koordinacijo. Kot je opisano zgoraj, nekateri otroci shodijo šele, ko so stari 16 ali 17 mesecev. In to je normalno. Pomembno je, da so veščine za hojo v celoti razvite. Dokler je vaš otrok željan se naučiti novih stvari, vam ni treba skrbeti. Dojenčki se učijo drugače, nekateri hitreje, nekateri počasneje kot drugi. Ampak če vaš otrok zelo dolgo ne shodi, potem govorite o tem s pediatrom.

 

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here