Nekaj najpogostejših vprašanj o carskem rezu

Ali bi mi zdravniki radi naredili carski rez zato, ker je to zanje preprostejše?

Porodničarji imajo raje normalne porode. Čeprav so carski rezi varni, je vaginalni porod vseeno varnejši in po njem hitreje okrevate. Carske reze priporočajo le, kadar so za to utemeljeni medicinski razlogi.

Če bom zdaj rodila s carskim rezom, ali bom kdaj lahko rodila vaginalno?

Približno 75 odstotkov žensk, ki rodijo s carskim rezom, lahko naslednjega otroka rodi vaginalno. Včasih je zdravnike skrbelo, da se brazgotina pri naslednjem porodu ne bi spet odprla, danes pa vemo, da je taka možnost zelo majhna. Lahko pa imate bolezen ali organsko značilnost, zaradi katere je carski rez najvarnejši postopek, ali pa tako majhno medenico, da vaginalni porod ni mogoč.

Mama in sestri so vse rodile s carskim rezom. Ga bodo morali narediti tudi meni?

Običajno ni tako, razen če ste vsi v družini majhni in imate majhne medenične kosti. To se zgodi precej redko; številne ženske, ki so precej majhne in vitke, rodijo povsem normalno.

Ali bo otrok imel psihične težave, če ga ne bom mogla roditi vaginalno?

Ni dokazov, da bi to lahko vplivalo na otrokovo duševnost. Za otroka najboljša oblika poroda je najvarnejši porod, pa naj bo s carskim rezom ali vaginalno.

Ali bom otroka lahko dojila?

Da, dojenje celo spodbujajo. Če pa boste imeli elektivni carski rez, brez poroda v pravem smislu besede, bo lahko trajalo nekaj dlje, preden bosta dojki sposobni tvoriti mleko. Tudi če boste dobili splošno anestezijo, bo trajalo nekaj ur, preden se bo zdravilo izločilo iz telesa, zato bo bolje, da počakate z dojenjem.

Ali bom lahko otroka videla takoj po porodu?

Razen če ne bodo otroka morali odnesti na oddelek za intenzivno nego novorojenčkov ali če ne boste v splošni anesteziji, boste lahko otroka takoj vzeli v roke. Potem ga bo babica pregledala in stehtala in vam ga spet vrnila.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj