Nega novorojenčkovega popka

0
5756
Nega popka
Nega popka

Pri zdravem popku krn odpade prej kot v dveh tednih.

Popkovnico po rojstvu v porodnišnici pretisnejo s sponko in prerežejo. Ostanek popkovnice se imenuje krn in je dolg 1–2 cm. Krn se izsuši ter med 5. in 14. dnem po rojstvu odpade. Ko krn odpade, v središču popka nastane rana, ki se zaceli v 12 do 15 dneh. Rana lahko v času celjenja sprva blago krvavi, nato pa lahko iz nje izteka blag bistro rumen izcedek.

Pri zdravem popku krn odpade prej kot v dveh tednih; izcedek je prisoten manj kot dva tedna po odpadu krna; popek je brez znakov vnetja, to je rdečine, otekline, gnojnega izcedka in smrdečega vonja; popek je brez močnejše krvavitve in brez granuloma ali drugega podobnega tkiva. Medtem ko je pri popku s tveganjem izcedek prisoten še več kot dva tedna po odpadu krna; prisotna je rdečina, vendar brez otekline, gnojnega izcedka in smrdečega vonja (vsaj eno od naštetega). Bolan popek hitro opazimo, saj je prisotna rdečina, oteklina, gnojen izcedek, smrdeč vonj; prisoten je granulom ali drugo podobno tkivo ali motnejša krvavitev (vsaj eno od naštetega).

Za nego zdravega popka uporabimo fiziološko raztopino in sterilne zložence. Zdrav popek negujemo enkrat na dan, v primeru, da je vanj zašel urin ali blato, lahko večkrat na dan. Nego popka s tveganjem ali bolnega popka izvajajmo trikrat na dan z (novorojenčkovi koži primerno) raztopino razkužila.

Na popku s krnom popkovnice začnemo s čiščenjem predela okoli popka z enkratnim krožnim potegom zloženca. Previdno ga privzdignemo in z enim brisom očistimo od spodaj navzgor. Postopek zaključimo s čiščenjem sponke na popkovnici, če je ta še prisotna. Ko krn odpade, z enkratnim krožnim potegom zloženca očistimo ležišče popka. Nato to mesto posušimo s suhim zložencem. Med celjenjem popka pustimo, da je predel zračen in ni pokrit, saj se s tem podaljša čas celjenja.

Popek je sveža rana, zato je higiena rok pred nego ključna za preprečevanje okužbe popka. Obenem med nego poskrbimo tudi za ustrezno temperaturo okolja, ki naj bo med 24 in 26 ⁰C, zapremo tudi okna in vrata. Otroka med nego popka položimo na hrbet, na čisto, mehko in varno podlago.

Sodelujoči strokovnjaki:

asist. Gregor Nosan

https://prezi.com/bwoy6f7xrmhp/popek-novorojencka/

dr. med. specialist pediatrije, UKC Ljubljana, Pediatrična klinika

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here