Nega mame v poporodnem obdobju

0
5286
Nega po porodu
Nega po porodu

Poporodno obdobje (puerperij) je obdobje, ki traja šest tednov, in sicer od poroda do izginotja anatomskih in fizioloških sprememb v nosečnosti.

Poporodno obdobje (puerperij) je obdobje velikih fizioloških, socialnih in emocialnih sprememb, ki lahko pri ženski sproži različne duševne motnje. Poporodno obdobje se začne tri ure po rojstvu posteljice (placente). V tem času se za mamo pričnejo procesi, ki vračajo njeno telo v stanje pred nosečnostjo.

Maternica

Stanje maternice se nadzira z otipavanjem. Dojenje pospešuje krčenje maternice. Ovira pa ga poln mehur ali črevo. Mehur je treba izprazniti vsaj 6 ur po porodu in nato čim bolj pogosto (vsaj štirikrat dnevno). Ob krčenju maternice ženska čuti trebušne krče. To so bolečine, ki nastanejo zaradi krčenja maternice in običajno izginejo 3–4 tedne po porodu. Izrazitejši so pred in med dojenjem in pri otročnicah, ki so že večkrat rodile. Bolečine se lahko lajšajo z dihalnimi tehnikami ali pa z analgetiki. Eventuelno se priporoča lega na trebuhu, lahko pa se zgodi, da vas v takem položaju motijo napete dojke in ne zdržite prav dolgo.

Takoj po porodu sega maternica dva prsta pod popkom:

 • drugi dan se maternica dvigne do popka,
 • tretji dan sega vrh maternice do prve tretjine pod popkom in simfizo,
 • šesti dan do druge tretjine,
 • deveti dan je vrh maternice tik za simfizo,
 • dvanajsti dan izgine za simfizo in abdominalne maternice ni mogoče več otipati.

Poporodna čišča

Poporodna čišča (krvavitev) je znak celjenja maternične sluznice. Čišča se v poporodnem obdobju spreminja:

 • prvi in drugi dan je krvava s krvnimi strdki,
 • tretji in četrti dan je rdeča,
 • peti in šesti dan je rjava,
 • sedmi in osmi dan je rumena,
 • po devetem dnevu je bela.

Čišča iz maternice ne vsebuje bakterij, če gre za normalen poporodni potek, se pa okuži z bakterijami, ki so od prej prisotni v materničnem vratu in v nožnici. Vonj po trohnobi opozarja na morebitno infekcijo. Izcedek je močnejši zjutraj in ob dojenju.

Šivi po porodu

Koža v predelu epiziotomijske rane ali raztrganine (rupture) potrebuje 2 do 4 tedne, da se zaceli. Priporočljivo je, da se šivi tuširajo čim večkrat na dan z mlačno vodo, ter da se vložki menjavajo pogosto (vsaj 6–8-krat dnevno). Rana mora biti čista in suha. Pri tem se ne sme zanemariti higiene rok, saj je čišča zelo infektivna. Ob oteklini in bolečinah se lahko uporabljajo hladni obkladki. Na epiziotomijsko rano ali na rupture ne dajajte nobenih krem, kopeli … V primeru uporabe le-teh se lahko šivi predčasno razgradijo in se rana razpre. Bolečine v predelu rane na presredku so velikokrat najmočnejše tri ali štiri dni po porodu. Pomagajo analgetiki in hladni obkladki, tuširanje z mlačno vodo.

Prehrana po porodu

Kalorična vrednost se spremeni (cca. 3000 kcal). Med dojenjem je večja potreba po beljakovinah, vitaminih in mineralih ter zmerna uporaba maščob in ogljikovih hidratov ter uživanje zadostne količine tekočin. Pomembna je priprava hrane (brez surove hrane). Odsvetuje se zelo mastna živila, svinjino (najbolj alergena od mesa), zelo ostre začimbe, uporaba soli naj bo zmerna. Izogibanje velja tudi pri jagodah (vsebujejo barvilo, ki povzroča veliko alergij). Naj velja pravilo, da lahko jeste vse, vendar v zmernih količinah.

Potrebe po tekočini

Alkohol v poporodnem obdobju ni primeren, močno prehaja v mleko in povzroča zgodnje navajanje na alkohol. Doječa mamica potrebuje približno 3 litre tekočine na dan. Najbolj primerna je voda, tudi mineralna, saj vsebuje veliko rudnin. Sadni sokovi so namenjeni sladkanju in ne gašenju žeje. Odsvetuje se tudi pitje gaziranih pijač, uživanje kofeina na bo zmerno (kava, pravi čaj, gazirane pijače in čokolade).

Prvi poporodni pregled

6 tednov po porodu je čas za obisk vašega ginekologa. Ne pozabite se naročiti. Poleg ginekološkega pregleda se z ginekologom pogovorite tudi o morebitni kontracepciji, brisu materničnega vratu ter o težavah, ki se lahko pojavijo po porodu, kot je na primer uhajanje urina. S sabo imejte tudi materinsko knjižico.

Telo po porodu

V današnjem času je pomembno, da ženska po porodu čim prej izgleda tako kot prej, pa vendar dajte vašemu telesu čas, da si odpočije. Že stari rek pravi: »9 mesecev gor in 9 mesecev dol«. Trebušček bo nekaj časa še ostal, le da bo bolj ohlapen. Boki ostanejo nekoliko širši. Ob navalu mleka so dojke polne in napete, kasneje pa postanejo ohlapne in mehke. Ne ustrašite se. Mleka je še vedno dovolj.

 • Hemoroidi se lahko pojavijo že v nosečnosti, lahko pa šele po porodu. Potrebna je skrbna nega, higiena, lahko z raznimi mazili, popite dovolj tekočine in počivajte.
 • Uhajanje urina ob nenadnem smejanju, kihanju … je zelo pogost pojav po porodu, saj so mišice medeničnega dna ohlapne. Vaje za mišice medeničnega dna so zato priporočljive in dobra popotnica za naprej. Nosite spodnje perilo iz naravnih materialov, poskrbite za intimne predele, da ne pride do infekcije. Če težave po 6 tednih še vztrajajo, na poporodnem pregledu o njih povejte svojemu ginekologu.
 • Zaradi hormonskih sprememb so močnejše potenje in navali vročine normalen pojav. Olajšate si jih lahko z oblačili iz naravnih materialov in pogostejšim prhanjem.
 • Po porodu lahko lasje izpadajo v šopih. Za te težave ni nobene kreme ali tablete, le potrpljenje, zdrava prehrana in čas.

Spolnost po porodu

Otrok, izčrpanost, spremenjeno telo po porodu in pa morebitna bolečina lahko spolnost potisnejo na zadnje mesto v vašem in partnerjevem življenju. Pa vendar je tudi to ena izmed tem, o kateri se morata oba odkrito pogovoriti in se skupaj odločiti, kdaj je pravi čas. Zaradi tanke in suhe nožnice so lahko za žensko prvi spolni odnosi po porodu neprijetni ali pa celo boleči. Zato si vzemita čas in poskusita z lubrikanti na vodni osnovi. Iztekanje mleka ob vzburjenosti je čisto normalen pojav. In kdaj je torej pravi čas za spolne odnose po porodu? Konec čišče naj bi bil tisti znak za akcijo, še bolj pomembno pa je, da sta oba pripravljena.

Izbira pediatra

Kako izbrati pravega pediatra je težka naloga za starše, še posebej če je to vaš prvi otrok. Priporočljivo je, da je pediater v bližini in je parkirni prostor, da otroka ni potrebno nositi daleč. Še najpomembnejši pa je odnos, ki ga ima pediater do vas in vašega otroka.

Sodelujoči strokovnjakinji: Barbara Fajs, dipl. bab. in Mateja Kavkler, dipl. bab., Univerzitetni klinični center Maribor

Mateja Kavkler

https://www.ukc-mb.si/

dipl. bab., Univerzitetni klinični center Maribor

Barbara Fajs

https://www.ukc-mb.si/

dipl. bab., Univerzitetni klinični center Maribor

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj