Vnetja po porodu in nega mame

8490
Nega mame po porodu
Nega mame po porodu

Intenzivna nega mame po porodu se priporoča, saj so okužbe, vnetja, strije, krčne žile ter brazgotine v poporodnem obdobju, ki se začne s porodom in traja do izginotja anatomskih in fizioloških sprememb nosečnosti, kar pogosta.

Vaginalna vnetja po porodu

Okužbe in vnetja v poporodnem obdobju, ki se začne s porodom in traja do izginotja anatomskih in fizioloških sprememb nosečnosti (6–8 tednov po porodu), so kljub modernemu antibiotičnem zdravljenju še vedno pogoste.

»Po porodu pride do sprememb v nivoju hormonov v krvi in posledično sprememb na tkivih in organih, na katere hormoni delujejo. Zelo izpostavljen organ je nožnica, ob tem so porušeni tudi drugi mehanizmi zaščite pred vnetji: prisotne so rane, odrgnine, manjši hematomi, vhod v nožnico je širši, povrhnjica se obnavlja, poporodna čišča je potencialno gojišče za bakterije,« razlaga asist. mag. Boštjan Lovšin, dr. med.

Vzroki za nastanek vnetja

 • Endogeni (notranji) vzrok: do okužbe pride zaradi organizmov, ki so v času poroda že v genitalnem traktu.
 • Eksogeni (zunanji) vzrok: vnos preko osebja, ki pregleduje, neguje in dela razne posege pri porodnici.
 • Okužba se lahko prenese tudi s spolnim odnosom na koncu nosečnosti.
 • Redka je metastatska okužba po krvnih in limfnih žilah zaradi žarišča (npr. angina), ki ga ima v sebi porodnica.

Značilni znaki vnetja

Največ je nespecifičnih atrofičnih vnetij, pri katerih povzročitelj ni znan, značilna pa je suhost nožnice in pečenje ali srbenje. Pozorne bodite na naslednje simptome:

 • rdečina,
 • bel grudast izcedek s srbenjem (glivično vnetje),
 • oteklina,
 • srbež zunanjega spolovila,
 • močan smrdljiv izcedek iz nožnice,
 • krvavitev iz nožnice,
 • povišana telesna temperatura (nad 38 ºC – v prvih 10 dneh po porodu je vedno treba poiskati izvor okužbe in začeti z zdravljenjem),
 • zaudarjajoč rumen ali zelen izcedek (bakterijsko vnetje),
 • ponavljajoče bolečine.

Vnetje na presredku

»Do okužb na presredku in v nožnici prihaja običajno v predelu prereza (epiziotomije) in raznih raztrganin. Vnetje običajno ostane lokalizirano. Za zdravljenje se priporoča lokalno izpiranje ran z dezinfekcijskimi raztopinami, lokalno lahko dajemo antibiotike.«

Vnetje maternične sluznice

Po porodu se lahko bakterije iz nožnice preko materničnega vratu naselijo v maternični sluznici. Vnetje maternične sluznice (endometritis) je najpogostejša oblika poporodne okužbe genitalnega trakta,  ki je do 20-krat večja pri carskem rezu kot pri vaginalnem porodu. »Že pri sumu na vnetje maternične votline takoj vzamemo bris iz nožnice in materničnega vratu za določitev vrste bakterij in glivic,« pojasni prim. mag. Ksenija Ogrizek Pelkič, dr. med.

Pomembna je preventivna skrb poporodnih okužb že pred porodom, med porodom in po porodu. »Že pred porodom moramo odstraniti in pozdraviti žarišča, ki bi lahko privedla do vnetja po porodu. Tako zdravimo na primer gnojna vnetja srednjega ušesa, angine, gnojne procese na koži, urinarna vnetja, vnetja nožnice. Zadnjih 6 tednov priporočamo spolne odnose ob uporabi kondomov,« zaključuje prim. mag. Ksenija Ogrizek Pelkič, dr. med. Predvsem pa je po besedah asist. mag. Boštjana Lovšin, dr. med., pomembna osebna higiena, redno menjavanje vložkov, primerna prehrana in telesna aktivnost oziroma zdrav način življenja.

Brazgotine po carskem rezu

Ko se je brazgotina navzven zacelila (skorja/krasta se je odlepila in odpadla, brazgotina ni pordela), se začne nega. Uporabljati je treba izdelke za nego kože, ki so izdelani posebej za nego brazgotin. Brazgotino je treba previdno negovati z oljem ali kremo večkrat dnevno in tako pospeševati celjenje. Po carskem rezu se lahko zgodi, da je prizadeto tudi tkivo okrog brazgotine – pojavi se občutek otrplosti ali rahlo mravljinčenje. To pomeni, da so bili živčni končiči ločeni in se morajo znova vezati. Zato poskrbite za svoj trebuh in ga razvajajte z nežno masažo v kopeli, ki spodbuja krvni obtok in pospešuje celjenje.

Strije

Izgled strij se lahko le omili, da so manj opazne, in sicer z uporabo različnih terapij, krem, silikonskih gelov in oblog. Največ lahko naredite same na naraven način. Pripravite si šentjanževo mazilo ali olje za mazanje strij.

Krčne žile

Krčne žile v več kot polovici primerov po porodu izginejo. Pri ženskah, pri katerih so krčne žile v družini, je stanje žal po navadi slabše. Kot preventiva se priporoča gibanje, udobno obuvalo, sedenje s sproščenimi nogami. V primeru zdravljenja pa nošenje kompresijskih nogavic, venoaktivna zdravila, sklerozacija ali zdravljenje z laserjem. Uživajte čaj ali tinkturo iz ajde.

Trebuh po porodu

Trebuh, ki je ostal po porodu, boste zmanjšale s hojo in gibanjem. Priporočajo se tudi vaje za krepitev trebušnih mišic, ki so dobre zato, ker sta trebuh in trebušna stena raztegnjena in razrahljana. Z vajami ju okrepite in učvrstite, da postane trebuh bolj raven in bolj stisnjen navznoter.

Rana po prerezu presredka

Rano po prerezu presredka ali rana po strganju presredka naj bo suha in čista, do zaceljenja jo spirajte le s tekočo vodo. Po zaceljenju pa lahko uporabite kreme za zmanjšanje brazgotin, ki se jih vtira v rano. Izkoristite nasvete patronažne sestre/babice, ki prihaja na obiske domov in preverja stanje.

Mirjam Grilc

http://www.aelita.si/

Zeliščna kmetija Grilc

prim. mag. Ksenija Ogrizek Pelkič

http://www.ukc-mb.si/oddelki-sluzbe-enote/klinika-za-ginekologijo-in-perinatologijo/oddelek-za-reproduktivno-medicino-in-ginekolosko-endokrinologijo/

dr. med., Oddelek za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo, UKC Maribor

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav