Nega kože

0
484
Krema
Nega kože je sestavni del našega vsakdana. Strokovnjakinja za nego kože Tanja Matko opozarja, da je koža otroka za razliko kože odraslega tanjša in še nima razvitega zaščitnega kislinskega plašča, zato je bolj občutljiva oziroma prepustna. Skoznjo se lažje vpijejo izdelki oziroma sestavine (tudi škodljive), zato je tako zelo pomembno, da za nego otroške kože izberemo zares kakovostne, neškodljive in nedražeče izdelke.

Otrokova koža pozimi

»Otroško kožo je treba pozimi dobro zaščititi pred mrazom, saj lojnice skorajda še ne delujejo, koža pa je tudi bolj prepustna in zato nagnjena k izsušitvi.« Zato Tanja Matko priporoča: izdelki morajo biti precej mastni, torej naj vsebujejo katero izmed olj, kot so olivno, mandljevo, avokadovo, mineralno, sončnično.«

Umivanje samo z vodo ne zagotavlja zadovoljivega čiščenja kože 

KremaZa nego otroške kože strokovnjaka priporočata uporabo negovalnih izdelkov (kreme, losjone, olje), ki vsebujejo kakovostne maščobe, ki kožo ščitijo pred izgubo vlage in izsuševanjem, ter ne vsebujejo dišav, barvil, konzervansov, PEG-sestavin. Idealni izdelki vsebujejo v glavnem vodo ter naravna olja in maščobe ali pa le maščobe, če so namenjeni zaščiti pred mrazom ali pleničnemu izpuščaju. Pri negi in čiščenju kože velja načelo ‘manj je več’. Prekomerno čiščenje bo kožo izsušilo in močno povečalo tveganje za nastanek kožnih težav, ki so lahko zelo neprijetne in trdovratne, pojasnjuje Tanja Matko.

Izbira kreme za nego

Mnogi starši v vnemi, da bi kar najbolje poskrbeli za svojega otroka, pretiravajo s količino kot tudi s pogostostjo uporabe otroške kozmetike. »Z uporabo kreme pri otroku želimo preprečiti in odpraviti težave, ki jih povzroča suha koža. To seveda ne pomeni, da moramo otroka nenehno nadlegovati z različnimi mazili. Uporabljamo jih po zdravi pameti, ko jih otrok dejansko potrebuje,« dodaja Marko Vok, dr. med., spec. dermatovenerolog. »Krema, ki bo občutljivo otroško kožo dobro ščitila pred vnetji, naj temelji na maščobah (rastlinska olja in mineralno olje) in cinkovem oksidu. Kreme in ostali izdelki za nego in zaščito otroške kože naj se uporabljajo po potrebi in ne v predebeli plasti, saj to lahko zamaši lojnice in znojnice, kar lahko vodi v otroške akne in druge težave. Pogosto pa se lahko uporabijo tudi naravna olja namesto kupljenih krem in losjonov, pri čemer priporočam, da so organsko pridelana in brez dodanih dišav,« zaključuje Tanja Matko, strokovnjakinja za nego kože.

Strokovnjaka opozarjata, da na policah trgovin najdemo poleg dobrih tudi slabe izdelke za nego otroške kože, ki lahko kožo dražijo in povzročijo precejšnje težave. V poletnih mesecih pa se odsvetujejo začasne tetovaže pri otrocih, saj te pogosto povzročajo razvoj preobčutljivosti za parafenilendiamin in sorodne snovi, ter so uvod za kasnejšo preobčutljivost za skoraj vse trajne in poltrajne frizerske barve. Prav tako se odsvetuje uporaba kozmetičnih izdelkov in ličil za odrasle. Ne kupujte otrokom igrač v obliki kozmetičnih setov za otroke, ker vsebujejo mnoge kozmetične alergene.

Vsebina: Mojca Buh

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here