Nega in vlaženje kože novorojenčka

0
2053
Nega kože.
Nega kože.

Nega novorojenčka se prične z jutranjo osvežitvijo z vodo ter se v ritmu s hranjenjem nadaljuje čez ves dan. Nego vedno izvajamo od najbolj čistega dela k nečistim delom telesa (od obraza po telesu navzdol). Za čiščenje obraza uporabljamo zgolj vodo, brez uporabe mila ali olja. Za vlaženje in zaščito pred vetrom, mrazom ali soncem uporabljamo bolj mastne kreme z ustrezno UV zaščito. Za nego trupa in okončin lahko uporabljamo nevtralne losjone in naravna olja. Pri novorojenčkih svetujemo mila, ki vsebujejo dodatne snovi, ki kožo mastijo in v njej zadržujejo vlago (npr. milo z mandljevim oljem), vendar le te ne uporabljajmo prepogosto. Negi spolovila in ritke posvečamo še dodatno pozornost, saj je le ta izpostavljena povečani vlagi.

dojenek_v_pleniki

Uporaba naravnih sredstev

Otrokovo kožo je potrebno negovati s koži prijaznimi in nežnimi izdelki, ki so posebej prilagojene njihovim potrebam in upoštevajo povečano vlago in nižjo proizvodnjo sebuma in vsebujejo čim manj dišav in konzervansov. Kožo lahko vlažimo z uporabo naravnih olj (mandljevo, olivno, …), predvsem v pregibih. Nikoli pa ne namažemo celotnega telesa, vendar vedno drug del telesa. Olja, po nekaterih mnenjih strokovnjakov, namreč preprečujejo normalno dihanje kože.  

Ukrepi s katerimi lahko preprečimo, da koža ni preveč izsušena:

–          v hiši ali stanovanju naj ne bo pretoplo;

–          zrak naj ne bo presuh; 

–          zunaj pred vetrom dobro zavarujete otroka.  

Pozimi, ko je zrak v notranjih prostorih izsušen, lahko prostore vlažimo z vlažilniki zraka ali preko radiatorjev obesimo vlažno brisačo. Pred vetrom pa otroka zavarujemo s pregrinjalom čez voziček.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Kovič

dipl. babica

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here