Nega genitalij med nosečnostjo

0
438
noseka_-_2_trimeseje

Med nosečnostjo hormoni v telesu povzročajo veliko sprememb. Za nego genitalij med nosečnostjo je poglavitno skrbno umivanje. Uporabite pH-nevtralna mila in mila brez vonja, ki ščitijo kislinski plašč na koži, kar je zlasti pomembno v področju genitalij. Vaginalne odprtine ne umivajte, da ne uničite mlečnokislinskih bakterij, ki so pomembne za naravno obrambo nožnice. To tudi govori proti intimnim losjonom, pršilom in dnevnim vložkom. Če se temu ne želite odpovedati, uporabljajte izdelke, ki prepuščajo zrak in so narejeni iz naravnih vlaken. Očistite območje genitalij zjutraj in zvečer s čisto mlačno vodo. Obrišite se z mehko brisačo, ki je rezervirana za spolovila in se redno menja.

noseka_-_2_trimeseje

Nosite zračna, ohlapna, lahka oblačila. Tesen jeans, perilo iz sintetičnih vlaken naj med nosečnostjo ostane v omari, saj zagotavlja toplo in vlažno okolje, v katerem se lahko glive in bakterije hitro razmnožijo. Nosite perilo iz naravnih materialov (npr. bombaž), saj omogoča koži dihanje. Če greste na plavanje, se takoj po njem preoblecite v suha oblačila. Jacuzziju in parni kopeli se je treba med nosečnostjo popolnoma izogibati. Povezano tveganje za okužbo je previsoko.

Vaginalne okužbe zdaj predstavljajo posebno tveganje. V nosečnosti hormoni tudi spremenijo vaginalno okolje. PH-vrednost se poveča, zato se zmanjša obramba proti glivicam in škodljivih klicam. Pride lahko do bakterijske vaginoze. Simptomi so: rdečica, pekoč občutek, srbenje in neprijeten vonj. Če se ne zdravijo, so lahko take okužbe zelo tvegane za nerojenega otroka, povzročijo lahko splav ali prezgodnji porod. Če sumite, da imate vaginalno okužbo, vam ginekolog ponavadi predpiše antibiotike. Že nekaj časa pa obstaja tudi poseben bris, ki pomaga prepoznati škodljive bakterije in obstoječe vrste laktobacilov.

nosenica-roke 

Vir: Rund-ums-Baby

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here