Nega brazgotine po carskem rezu

1
3868

Pomembno je, da ženska po carskem rezu sprejme to brazgotino, ki je sedaj del njenega telesa. Njeno celjenje bo spremljala tudi patronažna sestra ob obiskih.

Preden se začne nega brazgotine, je potrebno, da v prvih tednih po porodu okrevate od carskega reza in se navadite živeti z dojenčkom. Šele ko se je brazgotina navzven zacelila, to pomeni, da se je skorja oziroma krasta odlepila in odpadla ter brazgotina ni zelo pordela, se začne nega. V ta namen je vsekakor treba uporabljati izdelke za nego kože, ki so izdelani posebej za nego brazgotin. Olje, krema ali sprej – brazgotino je potrebno previdno negovati večkrat dnevno in tako pospeševati celjenje.

zenskaPogosto posebne nege ne potrebuje le brazgotina sama. Po carskem rezu se lahko zgodi, da je prizadeto tudi tkivo okrog brazgotine – pojavi se občutek otrplosti ali rahlo mravljinčenje. To pomeni, da so bili živčni končiči ločeni in se morajo znova vezati. Zato poskrbite za svoj trebuh in ga razvajajte z nežno masažo v kopeli, ki spodbuja krvni obtok in pospešuje celjenje. Toda pozor: dovoljeno je le tisto, kar je dobro. Ko vas začne boleti, nehajte.

Če se vaša brazgotina navzven in navznoter zaceli po šestih do devetih mesecih, lahko za vaše telo naredite nekaj dobrega za masažo z bodičasto žogo – vendar ne direktno na brazgotino, temveč okoli nje, saj tako vplivate celo na notranje plasti tkiva.

Vir: Babyclub

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

  1. Sem kirurg. Strinjam se z napisanim, vendar bi poudaril, da je nega brazgotine s strani bolnice same s stališča končnih estetskih rezultatov praktično enako pomembna kot kirurška tehnika s katero je bila rana zašita Trenutno proti brazgotinam najbolj dokazano delujejo silikonske kreme za brazgotine in silikonski obliži. Poleg teh sodobnih krem, pa nikakor ne pozabit na masažo brazgotin, ki ne stane niti centa hkrati dokazano pomaga.
    Skrb za brazgotine je resnično pomembna.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here