Ne dovolite otroku še ene risanke

0
1599

Otroci so zelo hitro vešči uporabe sodobnih medijev, zato moramo biti pri njihovi uporabi izjemno previdni.

Zdenka Zalokar Divjak, univ. dipl. psih., v videu staršem svetuje, naj televizija ne služi za varuško, in da se otrok na televizijske vsebine ne sme navaditi prezgodaj (tudi na risanke ne), saj jih bo hotel vedno več. Pojasni pa tudi, kakšno omejitev gledanja televizije svetujejo strokovnjaki za razvoj otroških možganov.

V predšolskem obdobju naj bodo mediji, npr. televizija, prisotni ob kakšnih otroških oddajah. Po tretjem letu starosti otroci lahko gledajo oddaje o živalih ali risanke. To naj ne bo vsakodnevna praksa. Otrok naj, da ni ravno odvzet od vsega, raje gleda televizijo ob vikendih, vendar čim manj. Televizija ne sme biti varuška. Če je televizija varuška, se je otrok prezgodaj navadi in želi vedno več. Otroci vsebine, za katere mislijo, da so jim blizu, zelo hitro prisvojijo.

Ko je otrok star 6 let in gre v šolo, se določi struktura dneva. Ko pride iz šole domov, naj ne prižge televizije ali računalnika. Otrok mora imeti spoštljivost do vaših vzgojnih ravnanj, to pomeni, da vas mora ubogati kot starša in samodejno ne prižigati televizije ali računalnika. Če sitnari, da bi še eno risanko, morate znati postaviti meje. Težava je, da starši dovolijo še eno risanko in potem je otrok hitro še pol ali eno uro pred zaslonom, kar pa ni dobro za otrokove možgane v tem obdobju. Avtorji, ki se ukvarjajo s proučevanjem možganov otrok in mladostnikov, do okoli 12. leta odsvetujejo več kot eno uro televizije ali računalnika na teden.

dr. Zdenka Zalokar Divjak

http://www.gora-sp.si/

univ. dipl. psih., Gora - izobraževanje in terapije, s. p.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj