Navodila za pravilno čiščenje otroških zobkov

0
1497

Na začetku ne bo nič narobe, če čiščenje otroških zobkov opravite le enkrat dnevno. Ko so zunaj mlečni zobje, jih je treba čistiti dvakrat dnevno.

Pri čiščenju so pomembni gibi, traja pa naj številu zob in otrokovi starosti primeren čas. Ko je izraščen le en zobek, čiščenje traja nekaj sekund, potem pa se s starostjo in številom zob približujemo 3. minutam.

Zobe čistimo v takšnem vrstnem redu:

  1. grizalne površine,
  2. zunanje površine zob,
  3. notranje površine zob.

Primeren čas za uporabo zobne ščetke je, ko se pojavi prvi mlečni zob v ustni votlini (med šestim in osmim mesecem starosti otroka). Teja Kodre Konec opozarja, da otroci potrebujejo pomoč pri ščetkanju do približno 10. leta starosti, saj dokler je otrok še majhen, nima razvitih ročnih spretnosti in je njegovo ščetkanje neučinkovito, poleg tega pa se tudi ne zaveda posledic nedoslednega čiščenja. Zato Simona Velkavrh Kirn dodaja, da je do takrat treba otroka spremljati pri ščetkanju. Res je, da otroci z vstopom v šolo želijo postati samostojni, kar jih je treba tudi spodbujati, a starši vseeno preverite čistočo.

Pri otrocih se poslužujemo dveh vrst tehnik čiščenja, in sicer tako imenovana od rdečega proti belemu – ščetkamo od dlesni proti zobu (v zgornji čeljusti navzdol, v spodnji pa navzgor). Druga, nekoliko težja tehnika je, da postavimo ščetine zobne ščetke pod kotom 45° na mejo med dlesen in zob in izvajamo krožne gibe z rahlim pritiskom.

Simona Velkavrh Kirn  poudarja, da je treba ščetkati vse ploskve zoba; zunanje, notranje in grizne. Pomembno je, da odstranite tudi obloge vzdolž linije dlesni. Da ne izpustite nobenega področja, ščetkajte zobe v istem zaporedju – na primer, najprej zgornji zobni lok, od leve proti desni, vse ploskve, nato še spodnji zobni lok po istem zaporedju. Vsak predel pokrtačite od 5 do 10-krat. Na koncu čiščenja ni priporočljivo izpiranje ust z vodo. V primeru tesnega stanja zob, je priporočljiva uporaba zobne nitke, s katero čistite prostore med zobmi.

Velikokrat se zgodi, da je ščetkanje zob zelo težavno, a kljub temu morate vztrajati, zato naj bo umivanje zobkov zanimiv, zabaven obred – otroku pojte pesmico, mu pripovedujte zgodbico. Dokler je otrok majhen, mu zobe čistite tako, da leži na trdi podlagi obrnjen na hrbet proti vam, ko pa malo odraste, ga lahko držite v naročju in se z glavo naslanja na vašo roko. Z eno roko mu odmikate ustnice ali lice, z drugo pa ščetkate. Pomembno je, da gredo otroci zvečer v posteljo s čistimi zobmi in ponoči ne pijejo sladkanih pijač oziroma pijejo le vodo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lidia Rahne

http://www.zd-lj.si/

dr. dent. med. spec. pedontolog

Lijana Jurečič

http://www.zd-go.si/

dr. dent. med., spec. pedontolog, ZD Nova Gorica

Simona Velkavrh Kirn

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Ana Zupančič

http://www.sanos.si

ustni higienik, Zasebna zobna ordinacija Sanos, d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here