Navodila za pravilno čiščenje otroških zobkov

0
949

Na začetku ne bo nič narobe, če čiščenje otroških zobkov opravite le enkrat dnevno. Ko so zunaj mlečni zobje, jih je treba čistiti dvakrat dnevno.

S čim čistimo zobke in kdaj začnemo s čiščenjem?

Ustna votlina se pregleduje od začetka. Takoj, ko pride na površje prvi zob, je treba začeti z nego oziroma s čiščenjem. Na začetku zadošča čiščenje z vlažno bombažno krpico ali z zobno ščetko, ki je prilagojena otroku (na primer zobni obroč z vgrajeno zobno ščetko ali zobna ščetka, ki si jo nataknete na prst). Zobna pasta še ni potrebna. Zobe očistite od enkrat do dvakrat dnevno. Na začetku ne bo nič narobe, če jih očistite le enkrat, ko pa so zunaj že vsi mlečni zobje, jih je treba čistiti dvakrat dnevno.

Zobna ščetka in zobna pasta

Čiščenje otroških zobkovŠpela Gorenc Jazbec opozarja, da otroku čistimo zobe z otroško zobno ščetko, nikoli s ščetko za odrasle, saj je ta za majhna otroška usta prevelika. Otroška ščetka mora biti zaobljena, s kratkimi, mehkimi in ozkimi ščetinami, na njej naj ne bo več kot treh vrst ščetin, sicer je preširoka. Različne elektronske ščetke za majhne otroke niso primerne. Poleg tega je treba pri majhnemu otroku, po besedah Velkavrh Kirnove, večkrat menjati zobno ščetko. Čim je ščetka razcvetena, ne opravlja več svoje funkcije. Dodaja, da je bolje uporabljati manjšo kot preveliko zobno ščetko, saj so otrokova usta majhna.

Dokler otrok ne zna izpljuniti vsebine, mu zobe čistite brez zobne paste, ko pa vsebino zna izpljuniti iz ust, lahko uporabite tudi zobno pasto. Obstaja več vrst zobnih past za otroke. Ustna sluznica je pri otrocih veliko bolj občutljiva kot pri odraslih. Zobne paste, ki imajo okus mete ter dodan alkohol in druge snovi, so otrokom preostre in zato odbijajoče. Obstajajo zobne paste posebej za otroke, ki vsebujejo manj ostrih sestavin in imajo otrokovi starosti primerno količino fluorida. Teja Kodre Konec dodaja, da zobke čistimo dvakrat na dan – zjutraj in zvečer in pri tem uporabljamo zobno pasto s fluoridi. Priporočljiva koncentracija fluoridov v zobni pasti od 2. do 6. leta starosti je 500 ppm. Nad 6. letom starosti pa je priporočljiva koncentracija fluoridov 1400 ppm. Zobna pasta po okusu ne sme biti presladka oziroma sadnega okusa, saj lahko takšne zobne paste vsebujejo sadne kisline, ki lahko povzročajo skelenje zob. Otroku dajte na zobno ščetko le za grahovo zrno zobne paste, saj otroci do treh let starosti pogoltnejo več kot polovico zobne paste.

Čiščenje otroških zobkov

Pri čiščenju so pomembni gibi, traja pa naj številu zob in otrokovi starosti primeren čas. Ko je izraščen le en zobek, čiščenje traja nekaj sekund, potem pa se s starostjo in številom zob približujemo 3. minutam.

Zobe čistimo v takšnem vrstnem redu:

  1. grizalne površine,
  2. zunanje površine zob,
  3. notranje površine zob.

Primeren čas za uporabo zobne ščetke je, ko se pojavi prvi mlečni zob v ustni votlini (med šestim in osmim mesecem starosti otroka). Teja Kodre Konec opozarja, da otroci potrebujejo pomoč pri ščetkanju do približno 10. leta starosti, saj dokler je otrok še majhen, nima razvitih ročnih spretnosti in je njegovo ščetkanje neučinkovito, poleg tega pa se tudi ne zaveda posledic nedoslednega čiščenja. Zato Simona Velkavrh Kirn dodaja, da je do takrat treba otroka spremljati pri ščetkanju. Res je, da otroci z vstopom v šolo želijo postati samostojni, kar jih je treba tudi spodbujati, a starši vseeno preverite čistočo.

Pri otrocih se poslužujemo dveh vrst tehnik čiščenja, in sicer tako imenovana od rdečega proti belemu – ščetkamo od dlesni proti zobu (v zgornji čeljusti navzdol, v spodnji pa navzgor). Druga, nekoliko težja tehnika je, da postavimo ščetine zobne ščetke pod kotom 45° na mejo med dlesen in zob in izvajamo krožne gibe z rahlim pritiskom.

Simona Velkavrh Kirn za konec poudarja, da je treba ščetkati vse ploskve zoba; zunanje, notranje in grizne. Pomembno je, da odstranite tudi obloge vzdolž linije dlesni. Da ne izpustite nobenega področja, ščetkajte zobe v istem zaporedju – na primer, najprej zgornji zobni lok, od leve proti desni, vse ploskve, nato še spodnji zobni lok po istem zaporedju. Vsak predel pokrtačite od 5 do 10-krat. Na koncu čiščenja ni priporočljivo izpiranje ust z vodo. V primeru tesnega stanja zob, je priporočljiva uporaba zobne nitke, s katero čistite prostore med zobmi.

Velikokrat se zgodi, da je ščetkanje zob zelo težavno, a kljub temu morate vztrajati, zato naj bo umivanje zobkov zanimiv, zabaven obred – otroku pojte pesmico, mu pripovedujte zgodbico. Dokler je otrok majhen, mu zobe čistite tako, da leži na trdi podlagi obrnjen na hrbet proti vam, ko pa malo odraste, ga lahko držite v naročju in se z glavo naslanja na vašo roko. Z eno roko mu odmikate ustnice ali lice, z drugo pa ščetkate. Pomembno je, da gredo otroci zvečer v posteljo s čistimi zobmi in ponoči ne pijejo sladkanih pijač oziroma pijejo le vodo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Ana Zupančič

http://www.sanos.si

ustni higienik, Zasebna zobna ordinacija Sanos, d.o.o.

Lidia Rahne

http://www.zd-lj.si/

dr. dent. med. spec. pedontolog

Lijana Jurečič

http://www.zd-go.si/

dr. dent. med., spec. pedontolog, ZD Nova Gorica

Simona Velkavrh Kirn

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here