Navajanje otroka na samostojno hranjenje in razvoj fine motorike

2711

Samostojno hranjenje je odvisno tudi od fine motorike otroka.

Tina Bregant, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana, pojasnjuje, da je samostojno hranjenje bolj odvisno od tega, kdaj mu to pustijo starši kot pa od same sposobnosti otroka, saj se že npr. devetmesečniki znajo sami nahraniti. Samostojno hranjenje pa je odvisno tudi od fine motorike otroka, ki se vrti okoli sposobnosti drobnih mišic rok, torej samega držanja pribora in majhnih predmetov.

Tukaj so zelo velike razlike, in ne v tem, kdaj otrok to lahko naredi, ampak kdaj mu to starši dovolimo.

Veste, da pravzaprav že devetmesečni suvereno že sam sebe nahrani. seveda to ne bo lepo hranjenje, vse bo umazano naokoli in pod mizo ampak iz lastnih izkušenj, pri mojih otrocih je bilo meni strašno pomembno, da otrok je sam. lepo, ne lepo, umazano, me ni tako zanimalo, kot pa ta samostojnost hranjenja. Otrok se žličke zelo hitro navadi, tudi pri žličkah že lahko pije, če naprimer ni imel dude boste zelo hitro videli kako lahko hitro začne piti po žličkah. Že te ad3 kapljice, ki jih dajemo po žličkah, že praktično novorojenček zna popit po žlički. Žličko sam držat v roki pa je seveda potrebna moč in fina motorika.

Do sedaj smo govorili o tej grobi motoriki, teh grobih gibalnih veščinah kot je hoja, to je pa fina motorika ki se gre predvsem za te drobne mišice, zlasti rok, ki pa so za nas izredno pomembne. Pri devetih mesecih je otrok sposoben pobrat rozino in če mu jih daste na krožnik jih bo kaj hitro vse pobral in pojedel. Ne bo se zmotil in jih dal za uho, ne ne, jo bo dal pravilno v usta, ne bo težav s koordinacijo. To, potem pa se nekako pri dveh letih že pojavi škarjasti prijem, kar pomeni, da otrok že zna uporabljat škarje, seveda otroške ne ostre. Ampak, saj pravim to so mejniki, ki so odvisni ali starši sploh pomislimo, da bi dali dvoletniku škarje, ali pomislimo da bi dali triletniku šivanko v roke in bi ta poskušal nekaj zašiti. Zapenjanje gumbov, zadrga že nekako med drugim in tretjim letom. Vezalke se mi zdi, da so že malo bolj zapletene in da tudi danes otroci niso zmožni zavezat vezalke in tudi starši raje kupujemo čevlje z ježkom, ker je hitreje. Ampak tudi ježka se je potrebno naučiti zapet in odpet in je potrben drugačen gib kot pa pri zavezovanju.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav