Navajanje na kahlico

2
11487

Kdaj pa je pravi čas, da začnemo navajanje na kahlico? Otrok sam pokaže, kdaj je pripravljen.

Oglejte si video, v katerem Lea Štrukelj Jeromen razlaga, kako poteka navajanje otroka na kahlico.

Kdaj je po vašem mnenju čas, da začnemo s privajanjem otroka na kahlico

Neke omejitve ni. Ta interval se giba od enega leta in pol do treh let. Takrat bi bil otrok načeloma sposoben hodit na kahlico oziroma na stranišče. Pri vsakem otroku je zelo individualno. Sam pokaže, kdaj je primeren čas za to, kdaj bi bil za to sposoben in starši muorajo biti pozorni, da to opazijo.

Kako pa poteka privajanje otroka na kahlico

Jaz sem načeloma bolj za stranišče kot za kahlico. Da se kupit nastavek za stranišče in se ga položi gor, otroka se na mesti, tako da ne pade v stranišče. Lahko pa se da tudi stopnica pred stranišče, da lahko otrok sam samostojno spleza gor, ko je dovolj velik in sposoben. Jaz bi predlagala stopnico in nastavek. Otroka je potrebno opazovati in opaziti, kdaj začne zadrževati vodo. Če se zbudi suh, da je plenica prazna in še ni izpustil, in da ga daste na kahlico, da vidi, da lula in to spremembo opaža, takrat je potrebno biti pozoren in aktivno začet s tem delat.

Kako lahko otroka motiviramo k privajanju na kahlico

V vrtcu smo imeli sklop privajanja na kahlico in sicer tako, da smo dale dojenčka na kahlico, ki je imitiral, da se je pokakal in smo dale v kahlico plastelin in smo vsi vriskali, ker je on kakal. Potem smo zlile še malo vode, da je izgledalo kakor, da se je doječek polulal, zopet smo bili veseli. Tako so se otroci začeli zanimati za kahlico, ki smo jo kasneje tudi skrivale, da so otroci to kahlico iskali. Tudi knjiga na to temo obstaja – prvič na kahlico – in ena pravljica. Različne dejavnosti, da jim je to v veselje in ne v obremenitev.

Kdaj je po vašem mnenju pravi čas, da otroka iz kahlice navadimo na straniščno školjko

Tako kot sem prej rekla, jaz bi otroke kar direktno dajala na stranišče, sploh ne bi dajala na kahlico. V vrtcu imamo dobro priložnost, ker so stranišča majhna in ni nevarno. Seveda pa moramo na začetku biti vzgojiteljice zraven, da otrok ne pade dol, ali celo noter. Kahlico bi preskočila in kupila nastavek. In direktno otroka na stranišče. Ker neke hude razlike ni. Otrok gre in tam odvaja blato ali vodo. Isto se v stranišču vidi in se lahko otroka nagradi.

Kako pa lahko otroka najbolje motiviramo za umivanje rok po opravljeni potrebi

Za otroke je največja motivacija to, da smo sami največji zgled. Če gremo mi na stranišče, si moramo umiti roke, da bo otrok videl in isto, ko gre otrok na stranišče, sao rečemo, zdaj si pa greva še roke umit in si skupaj umijeta roke in to je to. Ni treba nobene teorije, to je nekaj čisto spontanega.

Ali obstaja kakšna razlika med tem, da je otrok suh čez dan ali pa ponoči

Ja seveda. Otrok je najprej suh čez dan, ker so ta obdobja krajša in se lahko da otroka na stranišče na dve uri ali pa na začetku na eno uro. Nato se stopnjuje, tako da otrok spi čez dan brez plenice, potem pa še ponoči. Postopoma gredo stvari, ker je ponoči daljše obdobje, ko mora otrok zadržati vodo, da je ne spusti.

Kakšen pa je najboljši odziv strašev, da se otroku kljub temu, da že zna opraviti potrebo kakšna nesreča, da se polula ali pokaka v hlače?

Če se to zgodi čisto po nesreči, ko se otrok igra, jaz ne bi nobenega haloja delala. Otroku se pove, da se je to zgodilo, se preobleče otroka. Če pa opažamo, da je otrok to namenoma naredil, ker hoče pozornost ali ker mu nekaj manjka, takrat so postopki lahko drugačni. Lahko sodeluje pri umivanju umazanih cunj, da bo videl da so določene posledice, ki jih to dejanje nosi.

Lea Štrukelj Jeromen

http://svetotroci.blogspot.si/

športna pedagoginja, vzgojiteljica

Ni objav za prikaz

2 KOMENTARJI

  1. Zivjo,
    Navajanje na kahlico je bil pri nas kar težaven, sploh pri prvem fantu. Se je že navadil, pa spet ni hotel, pa smo šli na morje poleti, pa ga je splet ritem zmedel in smo šli doma spet od začetka…. Ste imele tudi druge take težave? Kaj ste naredile?

  2. Pri nas je in ni kahlica, bolj uporabljamo školjko. Vendar nam čez poletje ni uspelo, po novem letu pa smo enkrat pozabili doma plenice in kot kaže je razumela. Od takrta smo suhi (razen ponoči).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj