Navajanje na kahlico

0
2332
Navajanje na kahlico
Navajanje na kahlico

Navajanje na kahlico ne morete vsiliti ali z navajanjem prehitevati, le to mora biti postopno in mirno, takrat ko je otrok pripravljen.

»Mami, oči, lulal bom!«

Z navajanjem na kahlico ne smete prehitevati, saj bo otrok sedenje na kahlici zasovražil. Pred 15. mesecem starosti večina malčkov lula in kaka nevede. Tudi kadar se gol otrok polula in ne opazi lužice, ni dovolj zrel za navajanje na kahlico. Če pa lužico opazuje z zanimanjem, je povezal občutek opravljanja potrebe in nastalo posledico, zato je primeren čas, da spozna, čemu je kahlica namenjena. Ko otrok začuti, da se bo kmalu polulal ali pokakal in se tega ne zave šele ob samem dejanju, je pravi čas za začetek privajanja na kahlico.

10 dejstev o privajanju na kahlico

 1. Kahlica naj bo dlje časa v kopalnici, da se otrok nanjo privadi.
 2. Iz pravih plenic preidite na hlačke za privajanje na kahlico, ki so v bistvu kombinacija plenic in bombažnih hlačk. Privajanje bo še uspešnejše, če bo otrok gol, saj bo tako lažje prisluhnil znakom, kdaj mora lulati ali kdaj se je že polulal.
 3. Najprej bo vaša naloga, da boste opazovali svojega malčka in ga ob primernem času opozorili na kahlico.
 4. Pazite, da se malček s sedenjem na kahlici ne bo počutil kot ujetnik. Dokler se ne bo naučil, kako se sprostijo mišice, tudi ne bo mogel lulati ali kakati v kahlico, lahko pa ga pri tem spodbujate z majhnimi triki, in sicer tako, da odprete pipo in za nekaj minut pustite teči vodo.
 5. Privajanje na kahlico naj bo prijetno. Ko otroku uspe uporabiti kahlico, bodite veseli in ga pohvalite, vendar ne bodite pretirano navdušeni, saj se bo otrok drugič, ko mu ne bo uspelo, počutil slabo in neuspešno.
 6. Otrok mora razumeti, da je potreba, ki jo opravi v kahlico, brisanje in umivanje njegova osebna stvar in skrb za čistočo, ne pa kazen, zato naj se otrok tudi sam nauči pogledati, ali ima suhe hlačke.
 7. Otroka motivirajte za uporabo kahlice. Otroka navduši vaša pohvala, kahlica pa mu omogoča nadzor nad svojim telesom.
 8. Povezujte kahlico in stranišče tako, da vsakič vsebino kahlice zlijete v stranišče. Ko se bo otrok navadil kahlice, ga včasih posadite tudi na straniščno školjko. Da se bo počutil bolj varno, mu pod noge postavite trdno in zanesljivo pručko.
 9. Otrok lažje postane »čist« kot »suh«. Večina otrok se pokaka enkrat do dvakrat na dan, običajno ob istem času. Več časa bo otrok potreboval pri zadrževanju polnega mehurja.
 10. Otroka nikoli ne silite, da lula ali kaka »na ukaz«, torej takrat, ko se nam zdi, da bi moral (pred/po kosilu, preden greste ven, …). Seveda je dobro da gre npr. otrok na stranišče preden zapustimo stanovanje, ampak če ga ravno takrat npr. ne bo tiščalo, mi pa ga bomo silili, se bo otroku kahlica zamerila in mu postala nujno zlo. Sčasoma se otrok sam nauči prepoznati, kdaj mora na stranišče.
 11. Pri navajanju na kahlico bodite potrpežljivi, saj se nesreče pri otrocih dogajajo še dolgo po tem, ko že znajo sami hoditi na stranišče.
Spanje dojenčka
Spanje dojenčka

Močenje postelje

je povsem običajna občasna nočna nezgoda do petega ali celo sedmega leta starosti, zato se ne razburjajte, saj s tem pretirano vznemirjate tudi svojega otroka, kar lahko situacijo le še poslabša. Otrokovo žimnico zaščitite s polivinilasto preobleko in jo pogrnite z dvema rjuhama, tako da vam sredi noči postelje ne bo treba na novo postiljati, ampak boste odstranili le zgornjo plast. Ne bodite presenečeni, če vaš otrok, potem ko je bil že več mesecev suh, kar na lepem začne močiti posteljo, saj je to najbrž odziv na spremembo, ki jo je doživel v svojem življenju. Predvsem pogosto se to dogaja ob bolj stresnih spremembah, npr. rojstvo bratca/sestrice, ločitev staršev, uvajanje v vrtec ipd. Ko mu boste pomagali obvladovati novo situacijo, bo tudi močenje postelje izginilo. Če do sedmega leta otrok ne bo sam od sebe prenehal močiti postelje, bo še vedno dovolj zgodaj, da poiščete strokovno zdravniško pomoč.

Viri: Lansky, V.: Praktični nasveti za starše; Leach, P.: Otrok od rojstva do šole; Brazelton, T. B.: Otrok: Čustveni in vedenjski razvoj vašega otroka.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj