Navade pred vstopom v vrtec in v vrtcu

0
1367

Otroku čim bolj približajte domače navade pred vstopom v vrtec in tudi navade, ki jih mora upoštevati v vrtcu. Otrok ima rad rutino, zato mu pomagajte.

Otroci imajo svoje navade, ki jim zbujajo občutek varnosti in zavetja. Vstop v vrtec navad ne sme premeniti. Lidija Jerše na vprašanje, kaj se zgodi z navadami otroka ob vstopu v vrtec, odgovarja: »Če so navade takšne, da mu jih bo lahko zagotavljal tudi vrtec, potem to ni izziv. Če so navade bolj “nenavadne” in otrok nikakor ne more brez te “navade” potem je bolje, da razmislite že pred vstopom v vrtec, kako boste otroka “odvadili” ali navado nadomestili z bolj sprejemljivo, da mu jo bo lahko nudil tudi vrtec.

Npr. če ima otrok navado spati z igračo, bo z igračo spal tudi v vrtcu. Če pa je navajen spati z mamo, to v vrtcu ne bo mogoče.« Ko otroka vključujete v vrtec, neposredno pred vključitvijo ne spreminjajte ničesar, ker je sam vstop v vrtec za otroka stresen. Če mu takrat vzamete še njemu ljubo stvar, predmet (dudo, stekleničko, igračo ipd.) bo to zanj preprosto preveč.

Navade pred vstopom v vrtec

»Prav zato je potrebno, da otroku v vrtcu čim bolj približamo njegovo domače okolje, tako naj prinese s seboj svojo najljubšo igračko, ninico, skratka predmet, na katerega je navezan,« dodaja Marija Brank. Če ste se odločili za odvajanje od dude, pleničk, stekleničk ipd., potem to storite dosti prej, preden gre otrok v vrtec ali ko je že popolnoma navajen na vrtec. »Ne prestrašite se, če bo otrok v času uvajanja stopil korak nazaj in intenzivno pričel jokati za dudo, se ponovno pričel več plaziti, se pustil, da ga hranite ali ponovno začel močiti hlačke, če je že suh. Vse našteto so reakcije otroka ob vstopu v vrtec, ki kaj hitro minejo,« še dodaja Marija Brank.

»Otroci imajo zelo radi rutino (npr. obred pred obrokom ali počitkom – umivanje, pravljica za lahko noč, poljub). Rutina jih pomirja in daje občutek varnosti,« pripoveduje Lidija Jerše. Zato se z vzgojiteljem na uvodnem srečanju pogovorite o dnevni rutini v vrtcu in rutini, ki jo imate doma. Tako boste oboji, tako starši kot vzgojitelji, naredili vse, da boste otroku olajšali uvajanje v novo okolje. »Tudi, če vam bo hudo, ne obupajte ter pogumno in odločno odpeljite otroka v vrtec. Zaupajte vzgojiteljem v vrtcu, pogovorite se z njimi, zaupajte jim svoje stiske pri uvajanju otroka, povejte jim za drobne navade in posebnosti vašega otroka. Vzgojitelji se bodo potrudili, da skupaj premagate ta zahteven in odločilen korak – prvič od doma. S pogumom, odločnostjo in ljubeznijo staršev (in kakšno ljubkovalno igračko od doma) ter toplemu sprejemu vzgojiteljev, bo vašemu otroku vrtec kmalu postal domač.«

Lidija Jerše

mag. prof. predšolske vzgoje

Marija Brank

vzg. predšolske vzgoje

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj