Naučite otroka rokovanja z denarjem

0
848
Ravnati z denarjem
Ravnati z denarjem

Pomen banke in bančnega računa bo otrok bolje razumel, če boste zbirali denar v hranilniku, nato pa ga boste skupaj nesli na banko.

Vaša prepričanja dajejo otroku zgled

Katja Z. Istenič svetuje, da se z otrokom pogovarjate o denarju in ga vključite v drobne nakupovalne odločitve (npr. sam naj se odloči, kateri sok mu kupite). Nadalje poudari pomen vaših lastnih prepričanj o denarju: »Če ste prepričani, da denar ljudi pokvari ali da imate denarja vedno premalo, obstaja velika verjetnost, da boste tovrstna prepričanja prenesli na otroka, zaradi česar ima lahko kasneje težave. To je torej čudovita priložnost, da pod drobnogled vzamete tudi lastna prepričanja in svoje navade glede denarja.«

Postopno dojemanje pomen denarja

Otroku je treba pomen denarja razložiti primerno starosti:

  • Med 2. in 3. letom začne otrok ugotavljati, kaj je to denar. Zdaj je pravi, čas da začne zbirati kovance v hranilniku.
  • Med 3. in 4. letom je ustrezen čas, da otroku v trgovini razložite o ceni stvari.
  • Od 3. leta dalje otrok razume, da moramo imeti denar, če želimo kaj kupiti. Naučite ga, da je količina denarja omejena, da je zadovoljitev želje mogoče prestaviti na kasneje ipd. Pogovarjajte se, zakaj hodimo v trgovine, koliko lahko denarja lahko porabimo, zakaj kupujemo stvari.
  • Pri 5 letih otroku lahko zaupamo, da kaj sam kupi ali da npr. plača za sok v lokalu. Razložimo mu, koliko denarja ima v rokah, kaj lahko s tem denarjem kupi in da bo dobil nekaj denarja nazaj. Opozorimo tudi, da je denar treba dobro čuvati in ga ne puščati naokrog.

Nasvet strokovnjakinje: »Otroku lahko delovanje denarja dobro prikažemo z igro, npr. igranje trgovine, banke ali restavracije. Otrok lahko v ta namen tudi sam izdela svoj igralni denar.«

Abstraktne pojme, kot je npr. bančni račun, otroku predstavimo v praksi

Otroku je plačevanje z gotovino bolj razumljivo kot plačevanje s plačilno kartico. Otrok morda misli, da je s kartico mogoče dobiti vse, tudi če nimamo denarja. Pomen banke in bančnega računa bo otrok bolje razumel, če boste zbirali denar v hranilniku, nato pa ga boste skupaj nesli na banko, kjer bo denar dal na svoj račun. Banke običajno za otroke brezplačno vodijo račune, starši kot pooblaščenci prejmete za otrokov račun kartico. Otrok naj na računu zbira denar, nato pa lahko na bankomatu skupaj dvignete določeno vsoto denarja, za katero otrok lahko kupi kaj večjega. Tako bo razvil razumevanje, kaj je bančni račun, da bankomat ne daje neomejenih količin denarja in da lahko z zbiranjem kovancev privarčujemo večje vsote denarja.

Prva lekcija iz potrošništva

Strokovnjakinja meni, da je ena izmed najpomembnejših lekcij za predšolskega otroka o denarju ta, da moramo pogosto počakati, preden kupimo, kar si želimo: »Otroka učite, kako nakup oziroma izpolnitev trenutne želje odloži. Denar torej ni namenjen le porabi, temveč z njim tudi varčujemo. Otroka lahko spodbudite, da si postavi cilj, da si bo kupil določeno igračo. Pomembno je, da igrača ni predraga in jo bo lahko kupil v roku nekaj tednov. Nato se dogovorite, kje bo varčevani denar hranil (npr. v pujsku) in ga pri tem spodbujajte.«

Z žepnino lahko pričnemo že v predšolskem obdobju

Preko žepnine se otrok uči osnovnih finančnih zakonitosti. Po besedah strokovnjakinje je žepnina koristna za otroka, saj se preko nje uči upravljanja z denarjem. Pravil glede starosti, pri kateri otroku lahko pričnemo dajati žepnino, ni. Žepnino tako lahko prejemajo že predšolski otroci. V tem starostnem obdobju je primerna višina nekaj evrov na mesec.

Vzgoja o denarju naj vključuje tudi humano noto

Otroku z zgledom pokažite, da kakšen kovanec odstopimo tudi ljudem, ki imajo manj denarja kot mi in ga potrebujejo. Tako mu lahko damo kovanec, da ga vrže v skrinjico, kjer zbirajo denar za humanitarne potrebe.

Obenem ga naučimo, da so nekatere stvari brezplačne in da so te pogosto vredne še veliko več kot denar: da je veliko vredna tudi prijazna beseda, nesebična pomoč ali izmenjava stvari. S tovrstnimi gestami otroku že od najzgodnejših let vcepljamo čut za sočloveka in solidarnost.

Sodelujoči strokovnjaki:

Katja Z. Istenič

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here