Nasveti za vsakdan z dojenčkom

0
1739
Čas z dojenčkom
Čas z dojenčkom

Do konca porodniškega dopusta boste vsak dan preživeli s svojim dojenčkom. Podajamo nekaj nasvetov za lažjo vzpostavitev rutine.

1.     Če je možno, zjutraj vstajajte vsak dan ob približno istem času in razvijte jutranji ritual z otrokom, ki bo enak vsak dan.

2.     Zjutraj oziroma dopoldne dojenčka peljite na kratek sprehod. Svež zrak in pestrost bosta dojenčka utrudila, zato bo zaspal najpozneje opoldne in takrat boste imeli čas zase.

3.     Kuhanje z dojenčkom je lahko zelo stresno. Tudi če živite v lastnem gospodinjstvu, prosite za pomoč mamo, taščo ali prijateljico, ali pa kuhajte takrat, ko dojenček spi in si naredite malo več zaloge.

4.     Popoldanski spanec bo koristil tudi vam, ne le otroku, sploh če je bila noč neprespana.

5.     V popoldanskih urah z dojenčkom še enkrat pojdita na svež zrak – na igrišče, v park ali gozd.

6.     Bodite previdni če vaš otrok reagira na novo hrano z napenjanjem in bolečinami v trebuhu. Uvajajte le po eno novo živilo in še nekaj dni opazujte, kako ga vaš otrok prenaša.

7.    Ne pozabite na dovolj tekočine, sploh če dojite. Tudi dojenček potrebuje dovolj mleka.

8.     Odgovornost za dojenčka za kakšno uro mirno prepustite starim staršem, tetam ali prijateljicam in si privoščite nekaj tihih minut ali ur.

9.     Ostanite vedri – v prvem obdobju z dojenčkom ni bistveno, da imate brezhibno urejeno stanovanje, popolno obleko in najlepšo frizuro. Pomembno je, da vaša družina uživa.

10.    Večerni ritual z otrokom po možnosti vedno začnite ob istem času, potem pa dajte otroka v posteljo. Rituali dojenčku zagotavljajo varnost, mir in zadovoljstvo.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj