Nasveti za prilagajanje na vrtec

0
625
2_leti

Otroci se na to, da bodo šli v vrtec, lahko odzovejo različno. Vsi niso navdušeni, ampak nekoliko plašni in sramežljivi, ker nikoli niso bili veliko ločeni od staršev. Malček, ki je že prej bil v jaslih ali pri varuški, se običajno lažje navadi na vrtec, ker se lažje loči od staršev. Nekateri pa se težje prilagodijo, saj je skupina večja, prostor je drug, prav tako vzgojiteljice. Za otroke, ki so do zdaj bili doma, je sprememba še večja.

V idealnem primeru bi se morali otroci vrtca veseliti. Otroku lahko pri prilagoditvi na nove razmere pomagajo tudi tematske slikanice. Prav tako je koristno, če vrtec ponuja »dan odprtih vrat«, tako da lahko otroci vidijo kam bodo šli.  Pri uvajanju so lahko starši zraven.

Vsak otrok ima svoj ritem. Obstajajo otroci, ki se na vrtec navadijo že v nekaj dneh. Drugi so na začetku navdušeni, po kakšnih treh tednih pa jih komajda spravite v vrtec, saj vrtec zanj ni več novost, zato je otroku jasno, da bo od zdaj naprej vedno tako. Prav tako velikokrat ni enostavno poslavljanje od staršev. Pomembno je, da ima otrok v vrtcu čim več stvari, ki so mu znane od doma (na primer najljubšo igračo, copatke in podobno).

 

 

2_letiPriprava je različna glede na starost otroka. Enajstmesečni otrok še ne razume, kaj pomeni ta sprememba v njegovem življenju, zato je priprava drugačna kot pri starejšem otroku, ki mu to že lahko razložimo na njemu ustrezen način. Kako otroku olajšati prihod v vrtec?

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here