Nasveti za očete med porodom

Porodni spremljevalec je oseba, ki ji porodnica najbolje zaupa. Večinoma so to partnerji/-ke oz. očetje novorojenčka. Bodoči oče je idealen za spremstvo pri porodu, ker porodnico najbolje pozna in ve, kako se odzvati njenim fizičnim in, še bolj pomembno, čustvenim spremembam in potrebam. Porod je za vsako žensko in partnerja posebno doživetje. Zato se predhodno seznanite z nasveti za očete, da bo porodnici stal ob strani.

Nasveti za očete med porodom

Kako očetje pomagajo med porodom

Zaželeno je, da se bodoči očka pripravi in seznani s potekom poroda v šoli za starše. V času nosečnosti naj bi se veliko pogovarjal s partnerko glede načrta poroda in poznal njene želje. Bodoči partner ima vlogo povezovalca med babico in porodnico. Ne glede na priprave se med porodom izkaže, da so določene potrebe nosečnice drugačne, zato se mora prilagajati. Partnerki bo pomagalo, da jo spodbujate k sprostitvi, bolj umirjenem dihanju, da ji pokažete, da ste tam in da ji zaupate; tudi pohvala dobro dene.

Naloga spremljevalca je, da skupaj s partnerko spremlja dolžino in pogostost popadkov, poskrbi, da ima udoben položaj, jo spodbuja k različnim položajem (iz načrta, o katerem sta se pogovarjala med nosečnostjo), masira jo najbolj pogosto po hrbtu ali križu, lahko je tudi boža po celem telesu (dobro bi bilo vprašati po njenih željah), spodbuja jo k dihanju med popadkom in sproščanju med popadkoma. Spodbuja jo k pitju po požirkih in spiranju ustne sluznice, da bo lažje dihala. Nekaterim mamicam dobro dene mrzel obkladek, bodite nežni, božajte jo, šepetajte ji pozitivne besede. Tudi če ima zaprte oči, vas sliši. Dotik med partnerjema sprošča endorfine in zmanjšuje porodno bolečino, zato je pomembno, da gre partner k porodu na obojestransko željo. Sproščen spremljevalec (z manjšo dozo adrenalina) bolje vpliva na porodnico in napredovanje poroda. Očetova prisotnost pa je pomembna tudi za otroka oziroma začetek skupnega življenja novonastale družine.

Kaj naj oče prinese s seboj v porodnišnico

Porodnica prihaja v porodnišnico že v aktivni fazi poroda, tako da očetje ostanejo v povprečju v porodnišnici tri do pet ur. Osebne potrebščine porodnica že vnaprej sama pripravi (Seznam stvari za v porodnišnico preglejte nekaj strani nazaj). Potrebne stvari in rekviziti za lajšanje porodne bolečine so v porodnišnicah in jih porodnica lahko kadarkoli dobi (npr. večje žoge za sproščanje med popadki, blazine za čepenje ali sproščanje na tleh, masažne žogice, s katerimi se izvajajo masaže porodnice po določenih delih telesa itd.).

Očetje si lahko pripravijo osvežilno (brezalkoholno) pijačo, mogoče tudi sadje ali čokolado za energijo. V večini porodnišnic so nameščeni avtomati s pijačo in manjšimi obroki, tako da ni bojazni, da bi bili lačni. V nekaterih porodnišnicah vam celo ponudijo obrok. Le v redkih primerih so očetje dlje časa ob porodu. Tudi če je porodnica sprejeta v triažni ambulanti, so lahko prisotni očetje, glede na status porodnice in obdobje dneva, osebje pa jih po potrebi napoti na obrok.

Običajne očetove reakcije med samim porodom

Prisotnost očeta pri porodu je pozitivna izkušnja. V največjem odstotku se očetje odzivajo pozitivno s podporo med popadki in rojevanjem porodnice. Navkljub vsem pripravam očetje večinoma pričakujejo bolj naporno fizično, predvsem pa psihično sodelovanje. V porodni sobi ugotovijo, da se porod odvija in se stopnjuje, tako da se tudi sami prilagajajo dogodkom. Zadnja faza poroda (predvsem druga porodna doba) je za oba najbolj naporna. Porodnica čuti spontano pritiskanje in s tem intenzivnejše dogajanje, kar očete čustveno »prizadene« in dobivajo občutek nemoči. V tem obdobju babica, kot povezovalka poroda, obema stoji ob strani in spodbuja sodelovanje pri zadnjih dogodkih. Večina očetov izkaže svoja čustva s kakšno solzico predvsem ob rojstvu otroka, kar daje njegovi prisotnosti piko na i.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj