Nasveti za daljše vožnje z avtomobilom med nosečnostjo

0
1697
Na potovanje
Na potovanje

Skrbno načrtujte pot, postanke in preučite destinacijo, katero ste izbrali - bo dovolj udobna in tudi zdravstveno oskrbovana, če bi bila oskrba potrebna.

Načrtujte pot – izberite si cilj in načrtujte pot, saj ne bo prijetno, če boste obtičali pod žgočim soncem v gneči na cesti. Zato izberite takšno pot, ki vam bo omogočila vmesne odmore. tako da prelomi so precej mogoče. Raje izberite stranske ceste kot pa avtocesto, saj boste tako bolj uživali v vožnji.

Pomembni so vmesni postanki – ker ste noseči, boste morali vmes verjetno velikokrat narediti postanek in iti na stranišče. Postanke izkoristite tudi za to, da se malo razhodite, to bo spodbudilo cirkulacijo, ki stabilizira obtočila in pomaga pri bolečinah v hrbtu in oteklih nogah. Pri zelo dolgih potovanjih se priporočajo tudi kompresijske nogavice.

Pomislite na udobje – pri vožnji med nosečnostjo bodite pozorni na ustrezno zapet varnostni pas. Pas naj ne bo preveč ohlapen na prsih in naj bo nižje trebuha. Obstajajo tudi posebni pasovi za nosečnice, ki so vredni nakupa sploh pri daljših potovanjih, ker je bolj primeren za trebuh. S sabo vzemite tudi kakšno majhno blazino.

Izogibajte se dehidraciji – za nosečnico je še posebej pomemben zadosten vnos tekočine. Če je potrebno, se med potjo ustavite večkrat. Pomembno je, da imate s sabo zadostno količino pijače.

Neodvisnost – dobra stvar pri potovanju z avtomobilom je to, da so odločate sami, medtem, ko imate pri avtobusih in vlakih določen čas odhoda. Uporabite to prednost. Če trpite za jutranjo slabostjo, se na pot odpravite, ko ta mine. Če imate bolečine v nogah tekom dneva, pa je bolje, da na pot greste bolj zgodaj.

Sprejmite ukrepe v primeru nesreče – vedno imejte s sabo materinsko knjižico, saj bodo lahko v primeru nesreče zdravniki videli koliko tednov ste noseči in kako poteka nosečnost. Če ste vpleteni v nesrečo, morate biti pregledani, saj že majhen trk lahko povzroči čeprav tveganje za ločitev placente.

Potovanja v tujino – najprej se pozanimajte o zdravstveni oskrbi na tistem kraju, o cepljenjih, ki bi jih morali opraviti, z zavarovalnico pa se posvetujte o zavarovalni zaščiti. Nekatere države zahtevajo tudi cepljenja, ki med nosečnostjo niso priporočljiva.

Vir: Liliput-lounge

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here