Nasveti pri prehladu in okužbah v nosečnosti

0
732
S pomočjo narave do zdravja.
S pomočjo narave do zdravja.

Nekatere nosečnice se raje kot zdravil poslužujejo domače lekarne oziroma alternativnih pripomočkov. Spodaj so nasveti za lajšanje nekaterih najpogostejših težav.

Lajšanje bolečin v žrelu

Pri lajšanju bolečin v žrelu moramo biti pozorni, da pastile ne vsebujejo izvlečkov žajblja ali mentola. Nosečnicam je odsvetovano tudi grgranje žajbljevega čaja. Priporočeno pa je grgranje slane vode večkrat dnevno, ki lahko začasno olajša vneto in hripavo grlo.

Kašelj

Kašelj, ki se pojavi ob prehladu, navadno traja približno od tri do štiri tedne. Če traja dlje časa, je potreben obisk zdravnika. Pri suhem dražečem kašlju je običajno svetovana uporaba slezovega sirupa. Zaradi možnosti delovanja na maternico je uporaba nekaterih zdravilnih rastlin, kot so recimo materina dušica, trpotec ali sladki koren, odsvetovana. Uporaba drugih (bršljan, jeglič, islandski lišaj) pa sicer med nosečnostjo ni prepovedana, a dovolj podatkov o neškodljivosti vseeno ni na razpolago. Prostor naj bo primerno vlažen, saj suh zrak izsuši sluznico, s čimer povzroči zamašenost nosu in prasketanje v grlu.

Povišana telesna temperatura

termometer1Povišana temperatura, ki spremlja prehladna obolenja, je, če preseže vrednost 38,9 ºC  za več kot 24 ur, v prvem trimesečju povezana s povečanim tveganjem za razvojne nepravilnosti plodu, zato je uporaba antipiretikov pri nosečnicah še posebej upravičena. Za zniževanje povišane telesne temperature ali lajšanje bolečin smemo uporabiti le paracetamol. Odmerki acetilsalicilne kisline, večji od 75 mg, med nosečnostjo zaradi določenih škodljivih vplivov na plod niso primerni. Antipiretikov naj ne bi jemali dlje kot od pet do sedem dni.

Oteženo dihanje skozi nos

V primeru oteženega dihanja skozi nos si lahko pomagamo z uporabo slanih razpršil za nos. Prednost teh je, da je njihova uporaba varna in neškodljiva. V primeru uporabe nosnih dekongestivov je treba uporabo omejiti na tri dni.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

prim. asist. mag. Marijan Lužnik

http://sb-sg.si/

dr.med., specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here