Kako preprečiti vnetje srednjega ušesa

2391

Oglejte si nasvet dr. Klemena Jenko, otorinolaringologa iz ORL Ljubljana, o tem kako lahko preprečimo vnetje srednjega ušesa pri otroku.

Pomembno je, da poskušamo omiliti vnetje srednjega ušesa, ki je v samem nosnem delu žrela. To dosežemo s čiščenjem nosu s fiziološko raztopino. Večkrat na dan jo nakapamo otroku v vsako nosnico in poskusimo nos očistiti. Velja pa opozoriti, da je agresivno izpiranje nosu s fiziološko raztopino, to je izpiranje pod pritiskom, škodljivo in nekoristno.

Evstahijeva cev pri majhnem otroku je kratka, položna oziroma v vodoravni ravnini kot sama nosna votlina, bolj odprta, kot pri odraslih.

Če otroku izpiramo nos s fiziološko raztopino pod pritiskom, vse bakterije, ki so normalno prisotne v nosnem delu žrela, s tem pritiskom zanesemo po evstahijevi cevi v srednje uho, zato pride do vnetja srednjega ušesa.

Otroku nakapamo fiziološko raztopino v nos, mu nos nežno očistimo z nežnimi aspiratorji, ne pod visokim tlakom. Namen fiziološke raztopine je, da sluz toliko razredčimo, da jo potem lahko odstranimo.

dr. Klemen Jenko

http://www.kclj.si/

otorinolaringolog, ORL Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav