Nastanek simbioze med materjo in otrokom

0
906

Simbioza je obdobje, ki se začne z otrokovim prvim socialnim smehljajem in traja do njegovega 6. meseca ter nadomesti njegovo prejšnjo biološko vez z materjo. Pomembno je, da mati otroka v tem obdobju ustrezno zrcali, saj na tem temelji njegova samopodoba.

Otrok potrebuje stik in izkušnjo, da je viden. Tara Henigman v videu pojasni, zakaj nastane in kakšen je pomen simbioze med materjo in otrokom.

Simbioza je proces, ki nastopi zato, da nadomesti biološko vez med mamico in dojenčkom, ki je nastala v trebuhu. Takrat sta bila neločljivo fizično povezana, v strokovni terminologiji včasih uporabljajo izraz, da sta bila v parazitskem odnosu. Dojenček ni mogel brez mamice in jo je nujno potreboval za svoj obstoj. Po rojstvu pa je otrok ločen. Biološke povezave ni več, ostaja pa na psihološki ravni skozi simbiozo. Traja nekaj mesecev, da otrok razvije kapacitete, da se lahko začne doživljati kot mini ločen del mame, čeprav je še vedno zelo zlit.

O nastopu simbioze tako lahko govorimo okrog 2. meseca, ko otrok prvič pokaže svoj socialni smehljaj. To je znak, da je otrok sposoben ločiti sebe od mamice in vzpostaviti svoj prvi kontakt z ločeno osebo. Simbioza je sposobnost dveh bitij, ki si krožno izmenjujeta vsebine. Predpogoj pa je, da se na neki ravni doživlja kot ločeno bitje. Pred 2. mesecem otrok vse, kar doživlja okrog sebe in kar doživlja mamica, doživlja kot del sebe. Ne razume, da je to nekdo drug, da so to čustva nekoga drugega, ampak vse doživlja kot del sebe.

Sodelujoči strokovnjaki:

Tara Henigman

http://www.seansa.si/

dipl. psih. znan., spec. integrativne geštalt terapije, CORP (Center za osebnostno rast in psihoterapijo)

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here