Nasmeh in smejanje

0
878
Smeh.
Smeh.

Otrok se smehlja že od rojstva naprej, vendar teh drobnih sprememb v kotičkih njegovih ustnic niste prepoznali kot smeh.

V naslednjih nekaj tednih bo »vadil« smejanje ter se pri približno šestih tednih tudi naučil, kako ustvariti prepoznaven nasmeh, ko bo dobil priljubljeno igračo, ali kot odziv na določene smešne glasove ali gibe, ki jih boste izvajali. Pri približno štirih mesecih se bo otrok odzval na vaše smehe s pravim »družabnim« smehom. Ko bo opazil vaš nasmeh, vam ga bo vrnil kot odgovor, da čuti enako kot vi.

Otrok se bo hitro naučil različnih načinov smejanja – s stisnjenimi ustnicami, tako da bo pokazal zobke ali z odprtimi usti. S tem bo vplival na vas in vaš način komuniciranja z njim. Otrok se bo smejal, če ga boste žgečkali ali če se boste oglašali s prijetnimi glasovi. Smejanje spodbuja interakcijo med vami in otrokom. Hkrati pa zagotovi, da se tisto, kar je otroka najprej spravilo v smeh, ponovi. Tako boste tudi vi »prisiljeni«, da boste otroka vedno znova skušali spraviti v smeh.

Vir: Vse o negi dojenčka in malčka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here