Z nekaj idejami do poceni pustnega kostuma

4
4380
pust
pust

Večina otrok se za pusta zelo rada našemi. Če imate voljo, ste vsaj malo iznajdljivi lahko enostavnejše pustne kostume izdelate tudi sami. Nov pustni kostum lahko vsako leto stane kar nekaj denarja. Z malo ustvarjalnosti pa ga lahko naredimo sami doma z malo kupljenimi dodatki. Ni nujno, da smo original, dovolj je, da se približamo kostumu, da nas ljudje prepoznajo, ne nas, ampak naš lik.

klovn-klonesa1Klovn in klovnesa

Za hlače uporabimo svoje hlače, na katere s križnim šivom prišijemo kroge iz blaga. Za krilo smo uporabili T-majico, ki smo jo odrezali pod pazduho, tako, da smo dobili obliko krila. Nanjo smo z lepilom za tekstil nalepili enake kroge, kot smo jih zašili na hlačnice. Sicer bi lahko v pasu za krilo napeljali elastiko, vendar smo v našem primeru odrezan del majice kar zatlačili za hlače. Tako smo bili prikrajšani za šivanje. Majico smo vzeli tako, ki jo nismo več potrebovali. Nanjo smo ravno tako nalepili kroge. Če bi bila majica še uporabna, bi lahko tudi nanjo šivali namesto lepili. Kravata je izrezana iz ostankov blaga in polepljena s krogi. Brez šivanja je oblikovana tako, da se je pod vratnikom srajce zavezala na vozel. Metuljček je sestavljen iz krpe za brisanje. Krpa je iz tršega blaga in kvadratne oblike (40×40 cm), da je metuljček stal ob vratu. Ravno tako smo ga v stilu polepili s krogi iz ostankov blaga. Obraza smo porisali, na eno glavo nadeli staro črno lasuljo in jo okrasili z novim poceni klovnskim klobučkom. Klovnesa pa ima zgolj rdečo lasuljo. Pod našteta ustvarjalna oblačila se primerno oblečemo. Uporabili smo debelo pleten rdeč puli in kot jakno oranžen flis. Moški klovn ima pod srajco debelejši pulover, čez srajco pa navadno jakno. Po potrebi lahko oblečete več plasti oblačil. Mogoče pazite le na barvno kombinacijo. Otroček je oblečen v kombinezon pod katerim je toplo oblečen, kolikor je to potrebno. Tudi pod klovnovo čepico ima svojo debelejšo kapo.

Metulj

Najprej iz kartona izrežite dvoje enakih kril, ki jih lahko nato pobarvate in okrasite. Nato krila pritrdite na pas. Za naglavni okras na obroč ali trak pritrdite dve žici, žicama pa na koncu pritrdite kroglico. Na koncu otroka oblecite še v črne pajkice, črn pulover, zategnite pas s krili okoli prsnega koša in na glavo dajte obroč s tipalkami. Če želite, lahko še malo naličite obraz, in metulj je pripravljen.

Kavboj

Starim ponošenim kavbojkam lahko na straneh našijete resice, najlažje s pomočjo gumba. H kavbojkam spada še širok pas in srajca. Podobo pa zaključi ruta okoli vratu in kavbojski klobuk.

pikapolonicapikapolonica1

Pikapolonica

Iz tila naredimo krilo (til predhodno pobarvam z rdečo barvo). Na rdeč blago, ki je namenjen vrhnjemu delu krila, narišemo pike s črno napihljivo barvo (barvo nanesemo na blago in pustimo vsaj 6 ur, da se posuši, nato pa s fenom grejemo, da se barva napihne). Iz rdečega blaga ukrojimo krila, nanj narišemo pike z napihljivimi barvami. Na rob kril prišijemo črn rob, vanj pa »napeljemo« žico. Na notranji sredinski del – zgoraj – prišijemo dva trakova, na spodnji del traka prišijemo del ježka; na spodnji sredinski del kril pa prišijemo drug del ježka. Tako si lahko naramnice pritrdimo. Iz flisa izrežemo kos traku – odvisno od velikosti glave- in nanj prišijemo kosmateno žico. Na oba konca žice prilepimo kroglico, ki jo naredimo iz flisa.

soncnica

Sončnica

Iz rumenega blaga izrežemo cvetne liste, ki bodo služili za krilo. Te cvetne liste prišijemo na trak, ki bo služil za pas. V ta trak napeljemo elastiko. Iz kartona izrežemo krog – obod. Ovijemo ga v rumeno blago. Na ta obod nalepimo cvetne liste, iz rumenega kartona, treh velikosti. Na zadnjo, vrhnjo, plast cvetnih listov narišemo pike s črno napihljivo barvo.

Gusar

Stare, razcapane hlače skrajšajte, hlačnice pa cikcak odrežite ali pa otroka preprosto oblecite v črne pajkice. Zgornji del lahko sestavlja malo prevelika majica, okoli trebuha pa privežite šal kot pas. Ruta na glavi se zaveže zadaj. Prevezo na očesu lahko narišete ali pa jo izrežete iz kartona ali krpe ter nanjo pritrdite trak. Kot uhan lahko uporabite uhan, ki se lahko pritrdi ali obroček, ki ga obesite na nitko in nato na uho. S šminko lahko narišete še kakšen tatu.

Princesa

Poiščite staro elegantno obleko, ki jo lahko okrasite z bleščicami in biseri. Za naglavni okras iz srebrnega ali zlatega papirja izdelajte krono. Nanjo lahko pritrdite tančico, ki jo na glavo pritrdite z lasnicami. Manjkajo še bele najlonke pod obleko in čevlji.

Peter Pan

Potrebujete zelene pajkice in zelen zgornji del. Na preveliki, zeleni majici na dnu in na rokavih izrežite cikcak vzorec. Kapo za Petra Pana lahko izdelate iz zelenega filca, nanjo pa pritrdite pero.

Kokošja družina

Kokoška

Osnovna obleka: Rumena pižama in rdeče nogavicekoko3koko2

Dodatno delo in stroški: sešit rumen telovnik iz odeje in obroč s kljunom

 

Petelin

Osnovna obleka: Rjave hlače, rumena srajca, rjava jopica in rdeče nogavicekoko4koko5

Dodatno delo in stroški: izrezana rumena kravata iz odeje in obrazna maska

 

Piščanec

Osnovna obleka: Bela majčkakoko6koko7

Dodatno delo: rumene hlače z našitimi nogicami  in brezrokavnih s kapuco, ki je hkrati glava piščančka

Vila

Potrebujete enobarvne pajkice in zgornji del, ki se bo ujemal z njimi. Nekaj tila v različnih barvah lahko zašijete v krilo z elastiko okoli bokov. Vilinska krila lahko izrežete iz barvnega papirja. Potem neposredno na vrh pritrdite pas, ki bo krila vezal na prsni koš.

Sonce

Iz pene izrežemo sonce. Glede na velikost pene izrežemo rumeno blago v obliki sonca. Blago zašijemo, vendar pustimo en del nezašit, da vanj potiskamo penaste žarke.

pingvinPingvin

Iz belega flisa ukrojimo »pajaca« – spodnje oblačilo. Zgornji del je sešit iz črnega in belega flisa, na katerega na vrhu našijemo oranžen kljun. Nogice sešijemo iz oranžnega flisa, ki ga napolnimo s polnilom (ostanki blaga), na katere našijemo elastiko (za lažjo pritrditev na nogo).

 

kartakarta1Karta

Iz blaga izrežeš pravokotnik. Na sredino (po dolžini postavljeno) izrežeš luknjo – za glavo. Na eno (zadnjo) polovico našiješ karirasto blago, na drugo (sprednjo) stran pa rdeče kose blaga v obliki, ki si jo izbereš (karo, srce, križ, pik). Kapo sešiješ iz štirih kosov belega blaga, nanjo pa rdeč karo.

Preprosta pustna maska

Majici odrežemo rokave, jo premažemo z lepilom (mekol) in okrog oblepimo s polnilom, vato, … Hlačne nogavice odrežemo, tako da dobimo kapico. Na vrhu prilepimo nekaj polnila, ob strani pa ušeska, ki smo jih izstrigli iz mus gume (debela penasta guma namenjena za vse vrste oblikovanja in dekoriranja). Na ritko dodamo še repek, ki je prav tako iz črne mus gume.

Miki Miška

mikaMiška

Spodaj oblečemo črna oblačila, zgoraj pa sešijemo rdečo obleko z belimi pikami (kroj v obliki črke A). ZADAJ PRIŠIJEMO še črn rep.

Potrebujemo ušeska, ki jim lahko dodamo tudi mašno iz enakega blaga kot je oblekica. Potrebujemo še bele rokavičke in po želji tudi nosek. Nosek se lahko tudi nariše s črno barvico na obraz.

Miškolin

Spodaj oblečemo črna oblačila. Za rdeče hlače uporabimo staro rdečo T-majico, jo odrežemo pod pazduho. V zarobljen del napeljemo elastiko za pas. Kjer odrežemo, pa smo pravokotno in na sredini zarežemo proti pasu. Potem odrezano zašijemo v hlačnici. Potrebujemo še ušesa, ki jih lahko našijemo na črno kapo, ali pa kapo oblikujemo sami. Tudi Miškolin ima bele rokavice in rep, ki ga prišijemo na hlače.

Mali miškolin mikolin

Miškolin ima kupljen kostum, kateremu smo našili le rep. Lahko se doda tudi bele rokavičke in nosek.

Nodi nodi

Nodi je zelo priljubljen junak med otroki. Z malo iznajdljivosti, lahko hitro naredimo pustni kostum. Potrebujemo modre hlače (lahko kratke ali dolge, pod kratkimi bele nohavice), rdeče čevlje (ali rjave), rdečo majico (če je le ta enobarvna, jo lahko porišemo, npr. narišemo tri bele gumbe), rumeno rutko (izrežemo iz blaga, ali iz kakšne majice, ter jo porišemo z rdečimi pikami (barve za steklo, barve za tekstil, vodene barvice, flomaster) in še morda kapa z zvočkom (mi smo jo sešili iz stare majice, zvonček pa smo naredili z vato in rumenimi blagom).

Zahvaljujemo se mamici Andreji Kovič, mamici Metki Gril Zupan in vzgojiteljicam Poloni Avsec, Jasni Pustoslemšek, Jerci Košir, Katji Benedičič iz Vrtca Medvode za njihove ideje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

4 KOMENTARJI

  1. Z malo iznajdljivosti se res lahko marsikaj naredi 🙂 le spomniti se je treba…. Po trgovinah so narejeni kostumi res dragi 🙁

  2. Pika nogavička je tudi enostana: črtaste žabe, čez še nogavice različne barve. Zgoraj oblekca, na katero lahko še kaj prišijemo, kakšne flike barvaste (spodaj lahko oblečeš otroka še kakšno plast da ga ne zebe). Stare prevelike čevlje (očitove 🙂 ). Na glavi kitke, če ima dolge laske. Po obrazu narišeš pegice 🙂

  3. Res veliko stavri lahko naredimo, samo manjkajo nam IDEJE. Mi smo naredili letos mušnice: sešili smo rdeča krila (vsa družina bo mušnica) in na njih prilepili bele kroge (prav tkao iz blaga). Oblekli bomo bele hlače in belo majico, čez dali rdeče krilo z belimi pikami, na glavi pa bomo imeli rdeče kape.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here