OtrokIgre z otrokomNaravno barvanje velikonočnih pirhov

Naravno barvanje velikonočnih pirhov

Veliko bolj zdrava alternativa konvencionalnim kemičnim barvam so barve, ki nam jih daje narava, vendar na to prepogosto pozabimo. Tehnike naravnega barvanja pirhov – naravno barvanje velikonočnih pirhov, pa sega že desetletja nazaj in dodaja čudovite barvne odtenke pisanim pirhom.

Živila za naravno barvanje pirhov

  • RDEČA: pesa
  • ROZA: brusnice / granatno jabolko
  • VIJOLIČNA: borovničev sok / rdeče zelje
  • MODRA: bezgov sok
  • ZELENA: koprivni listi / špinača
  • RUMENA: žafran / kamilica

Priprava naravnih barvil

Najboljši je še vedno vaš stari lonec, saj imajo emajlirani lonci pogosti vpliv na barve in jih lahko spremenijo. V vrelo vodo damo izbrane rastline, malo galuna (barve posvetli) in kalijevega karbonata (naredi rumene tone bolj intenzivno) in dodamo jajca. Mogoče imajo pri naravni metodi bela jajca prednost pred bež jajci, saj so zaradi tega barve še bolj vidne. Prav tako je pomembna velikost jajc, ker mala jajca v vroči vodi popokajo redkeje kot pa večja jajca.

pirhi1

 

1) RDEČA z rdečo peso:

Ena porcija sladkorne pese, ali približno 250 gramov, operemo, zrežemo pokrijemo in pustimo, da se na malem ognju kuha pol do tri četrt ure. Potem v prevretek damo malo kisa, jajca in pustimo, da se trdo skuhajo.

2) VIJOLIČNA in MODRA z borovnicami:

V približno en liter vode damo 30 gramov borovnic. Ko zavre pustimo vreti 10 minut. Nato damo v lonec še jajca in pustimo, da se med barvanjem trdo kuhajo.

3) ZELENA s špinačo ali koprivo:

Koprivne liste v vodni kopeli kuhamo deset minut na majhnem ognju. Potem v prevretku trdo skuhamo jajca.

4) ZELENO RUMENA s šentjanževko:

Približno šest žlice šentjanževke damo v vodo, zavremo, primešamo ščepec galuna in kuhamo četrt ure. Potem damo noter jajca in jih trdo skuhamo.

5) SVETLO RUMENA z brezovimi listi:

V litru zavremo približno 30 gramov brezovih listov in pustimo vreti deset minut. Nato dodamo jajca in jih trdo skuhamo.

6) ZLATO RUMENA s kurkumo ali žafranom:

V liter vode damo približno deset gramov korenin kurkume. To kuhamo deset minut in dodamo žličko galuna. Potem dodamo jajca in jih kuhamo do trdega.

7) RJAVO RUMENA, ORANŽNA s čebulnimi olupi:

V pol litra vode skuhajte eno pest čebulnih olupkov. Po 20 minutah damo v prevretek že skuhana jajca in jih noter pustimo približno 30 minut oziroma tako dolgo, da bodo jajca dosegla želeno barvo.

IMG_0030

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

SourceOstern

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj