Naravna kozmetika

Naravno pomeni, da je narejeno iz naravnih sestavin, vendar pa moramo pri izbiri izdelkov biti pozorni na certifikat, katerega nosi kozmetika in, ki potrjuje, da izdelek ustreza kriterijem. Trg je še vedno neurejen, zato lahko najdemo med naravnimi izdelki izdelki, ki pa niso zares naravni.

Posamičen izdelek dobi certifikat, če ustreza pogojem, standardom,  ki jih narekujejo državni organi. V Evropi so med najbolj priznanimi standardi za naravno kozmetiko naslednje organizacije: BDIH (Nemčija), ECOCERT (Francija), COSMEBIO (Francija), AIAB/ICEA (Italija) in SOIL ASSOCIATION (Velika Britanija) in BIOGARANTIE (Belgija), med tem ko sta NATRUE in COSMOS med najnovejšimi standardi.

 

bdih-znak

Oznako BDIH dobi izdelek, ki vsebuje naravne sestavine (ni pa obvezno ekološka predelava). Dovoljujejo tudi uporabo konzervansov (identičnim iz narave; benzojska kislina in njene soli, sorbinska kislina, benzilni alkohol)). Izdelki z oznako BDIH ne smejo vsebovati sestavin preizkušenih na živalih, prav tako ne smejo vsebovati  sintetičnih dišav, umetnih barvil, parafinov, silikonov, anorganskih soli, mineralov in naftnih derivatov, …

soil-association-organic-standard-eko

Oznako SOIL ASSOCITION dodelujejo v prvi vrsti prehranskim izdelkom, pa tudi kozmetičnim in vsebujejo najmanj 70 % do 90 % sestavin iz ekološko kmetijske pridelava in največ 5 % sintetičnih snovi. Sestavine izdelkov se morajo biološko razgraditi in ne smejo negativno vplivati na okolje.

 

ecocert_organic_cosmetic

Oznaka ECOCERT pomeni naravna in ekološka kozmetika, kar pomeni, da morajo biti sestavine izdelka pridobljene z ekološko kmetijsko pridelavo. Izdelki ne smejo vsebovati etoksilnih sestavin, glikolov, umetnih dišav in parfumov. Prav tako izdelki ne smejo biti preizkušeni na živalih.

 

bio-cosmetique-cosmebio-koz

Oznaka COSMEBIO pomeni, da je v izdelku 95 % sestavin iz ekološke pridelave, v katerih ne smejo biti petrokemični derivati, kemične sinteze. V izdekih ni parafina, naftnih izdelkov, silikona, sintetičnih dišav, umetnih barvil, …

 

aiab-bio-fibre

 

Oznaka AIBA/ICEA pomeni ekološko kozmetiko.

 

natrue-kozmetika-znak

Oznaka NATRUE označuje naravno kozmetiko (*) in naravno in ekološko kozmetiko (**). Za katero so dovoljeni fizikalni procesi, kot so stiskanje, kondenzacija, sušenje. Ni pa dovoljena uporaba klora in obsevanje sestavin in izdelkov.

 

Oznaka COSMOS je najnovejši standard za naravno in ekološko kozmetiko, ki vsebuje najmanj 95 % rastlinskih sestavin ekološke pridelave.

 

znak_vegan2    znak_ecocontrol2    znak_cruelty-free2

Med poznanimi certifikati so še trije in sicer VEGAN, ki pomeni, da izdelki ne vsebujejo živalskih sestavin in niso na živalih preizkušeni; oznaka ECO in oznaka CRUELTY FREE, ki pomeni, da izdelki niso preizkušeni na živalih.

Na tržišču je poplava izdelkov, tudi tako imenovanih bio, naravnih, zato je dobro poznati oznake (certifikati) in si vzeti čas, ter preveriti izdelke, ki jih kupujemo, ali so za res naravni.

 

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj