Naporen porod, morda carski rez

0
1834
Dojenček.

Zelo pogosto težak in dolg porod vpliva na navezovanje stika med mamico in novorojenčkom. Včasih je medsebojna navezava otežena po carskem rezu, pa naj je bil ta načrtovan ali ne.

Največji šok je, kadar je mamica želela roditi po naravni poti in se je na to tudi pripravljala, potem pa je zaradi nenadnih nevarnih okoliščin doživela carski rez. To je povezano tudi z občutkom nevarnosti, saj se za nenačrtovani carski rez porodničarji odločajo, kadar bi lahko šlo kaj narobe. Takrat ima porodnica pogosto (neupravičeno!) občutek, da se ni dovolj izkazala.

Dojenček.
Dojenček.

Če ste rodili s carskim rezom, je lahko pogled na novorojenčka pravi šok, pa ne zaradi novorojenčka samega, ampak zaradi prehitevanja dogodkov. Ravnokar ste bili še noseči, zdaj pa je z vami varno povit, svež dojenček, vi pa se še malo omotični od narkoze kar ne znajdete. Podobni so tudi občutki nejevere po izjemno hitrem in intenzivnem porodu. Kadar porod ni potekal tako, kot ste si želeli in načrtovali, ali pa po porodu z dojenčkom ni vse v najlepšem redu, pa se poporodnim občutjem zamere lahko pridruži tudi jeza, ki jo lahko čutite do kogarkoli ali česarkoli. Če se pojavi izrazitejša poporodna otožnost ali druge težave, poiščite strokovno pomoč.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here