Napenjanje in napihnjenost med nosečnostjo

0
12808
Napihnjenost med nosečnostjo
Napihnjenost med nosečnostjo

Krivec je povečana proizvodnja hormona progesterona, ki upočasni gibanje črevesja.

Razgradnje hrane traja dlje, proizvaja pa se več plina kot običajno. V poznejši nosečnosti lahko na prebavo vpliva tudi pritisk otroka na črevesje. Pri večini nosečnic se napenjanje pojavi v prvem trimesečju, ali v tretjem trimesečju, ko otrok ovira delovanje črevesja. Učinek lahko še okrepi neuravnotežena prehrana. Prebavo spodbujajo mineralna voda in nesladkani čaji iz janeža, komarčka ali melise. Tudi jogurt iz posnetega mleka je koristen za črevesno floro.

Pri akutnih simptomih lahko pomaga nežna masaža trebuha. Začnite pri spodnjem desnem kvadrantu in krožite v smeri urinega kazalca okoli trebuha. Počakajte z masažo eno ali dve uri po obroku. Pri rizični nosečnosti se posvetujte s svojim zdravnikom, če je masaža dovoljena.

Tudi prehranjevalne navade lahko vplivajo na nastanek plinov v črevesju. Zato si vzemite dovolj časa za prehranjevanje in žvečite počasi. Poleg tega je smiselno jesti več manjših obrokov, namesto treh obilnih. Živila, kot so zelje, fižol, čebula, slive, šparglji in mastna, začinjena hrana prav tako vodijo do povečanega napenjanja in napihovanja.

Pomaga lahko zmerna telovadba, kot je sprehod, ki pa naj bo zmeren (približno 20 minut). Gibanje pospešuje presnovo in prebava se spodbuja na naraven način. Hrana ostane v črevesju krajši čas, zato se nakopiči manj plinov.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here