S katero napako starši povzročimo trmo pri otroku

2
2119

Primerjanje otrok z drugimi ni pravi način spodbude, saj bo otrok reagiral s trmo, ne pa z izboljšanjem. V videu Lea Beznik razlaga o primerjanju.

Primerjanje otrok z ostalimi otroki ni primerno, poudarja psihologinja Lea Beznik. Pomislite, kako bi se počutila mama, če bi jo partner primerjal s sosedo ali sodelavko. S primerjanjem lahko pri marsikaterem otroku zatremo njegove lastnosti. V videu pa izveste še, kakšno primerjanje ni primerno.

Nikakor ni primerno, da otroka primerjamo z drugimi otroki, pomislite pri sebi, kako bi se počutili, če bi vas partner primerjal s sosedo. Nikakor ne morem biti bolj uspešna, lahko sem bolj jezna. Isto je pri otroku. Običajno reagira s trmo. To ga ne spodbuja k temu, da bi bil boljši, da bi bil bolj priden.

Rada bi opozorila tudi na to, da se moramo izogibati primerjanju med sorojenci. Vsak od nas je edinstven, poseben, originalen in otroci so še bolj, ker se še bolj razvijajo. In s tem, ko otroka primerjamo, lahko privede do tega, da otrok pri sebi zatre določene ideje, čustva, misli, sposobnosti, ker hoče biti tak, kot je starejša sestra in je zato nezadovoljen s sabo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lea Beznik

http://www.platea.si/

univ. dipl. psihologinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

2 KOMENTARJI

  1. A na žalost se vse prevečkrat dogaja, da primerjamo otroke. Morda ne toliko starši, kot sosedi, starejši ljudje. Nič kolikokrat slišimo – on je pa takšen, on je pa bolj priden, on je pa bolj lušten, on je … Še večkrat pa govorimo o teži otroka – kdo je težji, kdo je bolj debel, … – ali s temi besedami povečamo možnosti za bolezni oziroma motnje s prehrano?

  2. Skejtar, se strijam z vami. Vse preveč primerjamo in si želimo takšne otroke, kot jih imajo drugi, namesto da bi uživali s svojimi in jih sprejeli takšne kot so. Čeprav se strinjam, niso problem starši, bolj sosedi in starejši ljudje. Grrrrr, včasih sem tako jezna, bi tako kaj rekla, pa kaj ko nič ne pomaga.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here