Napake pri uvajanju spalnih navad pri dojenčku

0
2181

Pediatrinja Vlasta Kunaver razlaga, da je najpogostejša napaka staršev napačno predvidevanje odhoda v posteljo.

Po mojih izkušnjah, mislim da je najbolj pogosta napaka, da si starši zamislimo, kdaj bi moral naš otrok zaspat. Ob tem ne upoštevamo ritma spanja našega otroka in njegovih individualnih potreb. Če si namreč zamislimo, da bo naš otrok, ker smo mi mnenja, da je to zanj najbolj zdravo, zaspal ob sedmih, v naši družini pa je morda še vse živahno do desetih.

In otrok seveda, niti glede na ritem družine niti glede na svoj notranji ritem, ne čuti potrebe po spanju že ob sedmih, bo to skoraj zanesljivo pomenilo nekaj ur joka, tisto, čemur rečemo “starši, ki so izgubili živce”, popolnoma po nepotrebnem. Če se v teh primerih malo prilagodimo, potrebam otroka, družinskemu ritmu, bomo morda uspavali otroka dve uri kasneje, vendar brez nepotrebne slabe volje, brez otrokovega joka in brez svojega lastnega nemir.

Kaj pa metoda, ko dojenček ponoči joka in se ga ne upošteva

Metoda, pustite otroka jokati pa bo prej ali slej prenehal, v nekaterih primerih celo deluje. Vendar to odločno odsvetujemo. Otrok mora čutiti, da smo ga slišali, da so starši tam zanj. Mislim da starši otroka morajo potolažiti na tak ali drugačen način. Občutek bližine, občutek varnosti je za otrokov razvoj zelo pomemben, ne samo za uspavanje, tudi sicer.

Sodelujoči strokovnjaki:

Vlasta Kunaver

http://www.zdkamnik.si/

dr. med., spec. ped., Zdravstveni dom Dr. Julija Polca, Kamnik

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz