Vzgoja otrokaNajpogostejše napake in težave pri vzgojiNapake, ki jih starši naredijo, ko je otroka strah

Napake, ki jih starši naredijo, ko je otroka strah

Starši različno reagirajo na strahove otrok. Kako odreagirati, da otroka pomirimo in kaj običajno starši ne naredimo prav, poglejte v pogovoru z družinsko terapevtko Sabino Šilc.

Napake, ki jih starši naredijo, ko je otroka strah

Dobro je spoštovati otrokove strahove. Starši pogosto naredijo eno napako, in to je, da se jim otrok smili in ga potem tudi bolj zaščitijo. Otrok se nauči tega, da je svet vatiran in mu je nato težko v resničnem življenju.

Na drugi strani pa starši naredijo napako, da starši gledajo skozi svoje uči in spregledajo resnično otrokovo stisko in ga, morda ni pravi izraz, ponižujejo. Otrok nima občutka, da je zavarovan in se čuti da je svet navaren. Včasih pa se starejši norčujejo iz otroka, ko ga je že tako ali tako strah. Zanimiva pa je tudi neka reakcija, ki jo pogosto naredijo očetje. Včasih mislijo, da moraja otroka samo izpostaviti temu, česar jih je strah, pa bo otrok že nehal jokati, ne bo ga več strah – res je da se otrok čez nekaj časa seveda ne bo več bal na primer sesalca, če ga postavimo pred njegovo posteljo, ampak bo otrok svoje strahove ponotranjil. To pa je zelo pomembno za naprej v življenju, saj mu sporočamo, da je svet nevaren. Potrebno je, da se otrok sooči s svojimi strahovi.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj