Nanodelci v kremah za sončenje

0
1620

Sevanje sončnih žarkov je zelo močno, zato strokovnjaki priporočajo, da družino zaščitite z ustreznimi izdelki za zaščito proti soncu. V kremah za sončenje se nahajajo tudi nanodelci, kot sta titanov dioksid in cinkov oksid.

Po besedah mag. Viviane Golja, univ. dipl. kem., o nanodelcih, ki so zapisani na embalaži izdelka za zaščito pred soncem, še ni veliko znanega. Omeni, katere raziskave so bile do sedaj opravljene, v videu pa opozori tudi na neraziskanost področja razgradnje UV-filtrov.

Nanodelci, ki so v kremah za sončenje, naj ne bi bili škodljivi. Industrija je opravila nekaj raziskav na zdravi koži, kar pomeni, da koža ni bila poškodovana v smislu prask, niti preveč osončena. Pri koži, ki normalno reagira, naj delci ne bi prehajali v telo.

O nanodelcih sicer še ni veliko znanega. Raziskave še potekajo. Osebno sem do njih še malce skeptična. Vsakdo se lahko sam odloči. Zakonodaja določa, da se napiše, kateri nanodelci so prisotni. Večinoma sta to titanov dioksid in cinkov oksid. Če ste tudi sami skeptični, se temu lahko izognete tako, da na embalaži preberete, ali so prisotni. O nanodelcih se bo v prihodnje še veliko govorilo. Opravljenih bo še več raziskav. V tem trenutku pa še ne vemo dosti. Ne morem reči, da so prepovedani, ker niso, če pa želite biti še bolj varni, pa izberite kozmetični izdelek, ki jih ne vsebuje.

Ugotavljali so tudi, da UV-filtri, to so organske spojine, ki delujejo kot UV-filtri tega sevanja, pod vplivom sevanja razpadejo in niso več prisotne molekule, ki so bile prisotne na začetku, ampak razgradni produkti, katerih varnost ni povsem raziskana. 

Viviana Golja

mag. Viviana Golja

univ. dipl. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj