Nanodelci v keramični posodi

0
1437

Mnogo kemikalij se sprošča v naših kuhinjah. V zadnjem času zelo popularnih keramičnih posodah, so lahko tudi nanodelci, katerih varnost še ni dobro raziskana.

Mag. Viviane Golja, univ. dipl. kem., opozarja, da keramična posoda lahko vsebuje nanodelce, ki se lahko sproščajo iz premaza. Nanodelci še niso dobro raziskani. Najbolj varna posoda je sicer steklena, kar pa ne velja za kristalno steklo, iz katerega se sprošča svinec. Ko se uniči neoprijemljivost posode, se lahko sproščajo tudi nanodelci.

Nekatere keramične posode vsebujejo tudi nanodelce. Nanodelci so vezani v strukturo premaza in se lahko iz njega tudi sproščajo. Neoprijemljivost se tudi dokaj hitro uniči. Lahko se sproščajo tudi nanodelci, ki so lahko tudi nevarni. Ko jih zaužijemo, se lahko zadržujejo v telesu. Telo jih ne more izločiti, so pa tako majhni, da lahko prehajajo v celice in v njih obstanejo, kar je nezaželeno.

Ker še niso dobro raziskani, ne moremo na splošno reči, da so vsi nevarni niti da niso nevarni. Če se jim izognete, ste varni.

Kakšna pa je najbolj varna posoda? Steklo je med najbolj inertnimi materiali. Tudi nekatere posode za kuhanje so iz njega. Kristalno steklo pa ni tako inertno oziroma sprošča svinec, zato je treba biti pazljiv pri uporabi steklenih kozarcev, ki jih uporabljajte le za posebne priložnosti. Iz njih lahko pijete vodo, ne pa kislih pijač, kot sta sok in vino, vsaj vsakodnevno ne.

Sodelujoči strokovnjaki:

Viviana Golja

mag. Viviana Golja

univ. dipl. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here