Namigi za boljše spanje dojenčka

0
1253
Spanje dojenčka
Spanje dojenčka

Novorojenček še ne razlikuje med dnevom in nočjo, ampak večina se temu ritmu hitro prilagodi, tudi z vašo pomočjo.

Rituali pred spanjem

Dojenčkom rutina pred uspavanjem daje občutek varnosti. Večerna kopel dojenčka sprosti. Preoblačenje v nočna oblačila se zdi nekaterim staršem odveč, ampak pogosto ga dojenček poveže z večernim dogajanjem. Pred uspavanjem se otroku posvetite, ga pocrkljajte, pobožajte.

Pridušena svetloba

Čez dan lahko dojenček spi kjerkoli in pri tem ne potrebuje zatemnjenega prostora, razen če mu to izrecno ustreza. Zvečer pa je dobro, da mu pridušimo luč. Otroku s tem odvzamemo zunanje dražljaje, ki bi ga sicer motili.

Mir

Tako kot pridušeno svetlobo, dojenček za nemoteno uspavanje in globoko spanje potrebuje mir. Nekaterih nemir prav nič ne moti in lahko zaspijo kjerkoli, drugi se pogosto prebujajo ob hrupu.

Takojšnja potešitev

Kadar se dojenček zbudi, ga takoj potešite. Če ga boste puščali, da se razjoka (v upanju, da bo morda sam od sebe zaspal nazaj), ga boste bistveno teže potešili in vam bo vzelo mnogo več časa.

Nasveti za udobno spanje v vročih dneh

Med spanjem je za vašega otroka priporočljiva sobna temperatura med 16 in 20 stopinj Celzija. Toda, ko je zunaj vroče, se poveča tudi temperatura v sobi vašega otroka.  

  • Odstranite vse nepotrebne odeje. Priporoča se, da dojenček v poletnih mesecih ali pri visoki temperaturi spi v spodnjem perilu ali pa pokrit samo s tanko odejo.
  • Vaš dojenček ne potrebuje kapice.
  • Pred spanjem prezračite prostor.
  • Obesite mokre brisače na stole ali okna. Izhlapevanje vode zagotavlja hlajenje.
  • Če uporabljate vodoodporne rjuhe, razmislite o tem, da bi jo v toplem vremenu odstranili, ali pa nanjo dajte več plasti bombažnih rjuh, tako da lahko absorbirajo znoj.
  • Čez dan pustite zavese zagrnjene in žaluzije zaprte, da se prostor ne segreva.
  • Spremljajte vašega otroka, ko zaspi v vozičku. V njem je namreč lahko zelo vroče in zadušljivo.
  • Nikoli ne pustite vašega otroka brez nadzora spati v avtomobilskem sedežu v avtu. Tudi če so okna odprta, je dvig temperature v notranjosti parkiranega avtomobila nevarno hiter.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here