Najpogostejši zapleti v nosečnosti

7931

V primeru zapletov se obrnite na svojega izbranega ginekologa, ki vam bom posredoval informacije in predpisal morebitno zdravljenje.

Med nosečnostjo lahko pride do manjših ali večjih zapletov. V nadaljevanju smo izpostavili nekaj najpogostejših. V primeru zapletov se obrnite na svojega izbranega ginekologa, ki vam bom posredoval informacije in predpisal morebitno zdravljenje.

Gestacijski diabetes (nosečnostna sladkorna bolezen)

Pojav povišanega krvnega sladkorja, ki se pojavi v nosečnosti, in ni posledica že morebiti prisotne sladkorne bolezni pred nosečnostjo. Zdrav način življenja, s pravilno prehrano – šest obrokov, trije manjši in trije glavni s kontrolo glikemičnega indeksa hrane oziroma sladkorno dieto. Redno spremljanje krvnega sladkorja, tlaka in urina.

Poostreno ultrazvočno sledenje plodovega stanja in rasti ter morebitnih strukturnih nepravilnosti ploda, kot posledica obolenja.

Fizična aktivnost po vsakem obroku zelo pomaga pri zniževanju glukoze v krvi. Pogosto pride zaradi velikega ploda (teža običajno preko 4000 g) do zastoja poroda in težke ekstrakcije otroka.

Preeklampsija

Je zaplet povišanega krvnega tlaka, pojava beljakovin v urinu in zatekanja nosečnice. Nastane kot posledica nepravilne placentacije, arterijske kronične hipertenzije in kroničnih bolezni ledvic. Nastane pri nekaj odstotkih nosečnic.

Bolezen je pogostejša pri zelo mladih ali starejših nosečnicah, pomembna je tudi prekomerna prehranjenost in povišane maščobe v krvi. Nosečnice z družinsko anamnezo jo imajo pogosteje. Zdravljenje poteka z zniževanjem krvnega tlaka, preprečevanjem zapletov zaradi slabšega delovanja ledvic in s strogim nadzorom.

Po porodu preklampsija po navadi izzveni brez trajnih posledic za žensko. Rojeni otroci imajo pogosteje dihalno stisko in posledice nedonošenosti, če morajo nosečnost prekiniti prezgodaj zaradi nevarnosti za preživetje nosečnice. Po porodu spremljamo krvni tlak porodnice ter delovanje organov (jetra, ledvice).

Predležeča posteljica

Nepravilna lega posteljice, ki po 28. tednu nosečnosti še vedno prekriva maternično ustje. V nosečnosti (po navadi tretje trimesečje) pride do nenadne, lahko tudi obilne sveže krvavitve, ki je lahko usodna za plod, tudi nosečnica izgubi pomembno količino krvi.

Poznamo popolno predležečo posteljico placento previo totalis (posteljica popolnoma prekriva ustje maternice) in delno placento previo (posteljica le delno prekriva ustje maternice), marginalno placento previo (posteljica se nahaja blizu ustja, vendar ga ne prekriva) ter nizko ležečo posteljico oziroma nizko posteljico.

Pri nenadnem odluščenju pride do hude krvavitve pred ali med porodom. Najbolj nevaren je znak delnega odluščenja, ki se kaže kot sveža krvavitev iz nožnice brez bolečin. V nekaterih primerih nižje ležečo posteljico najdemo pri nosečnicah po carskem rezu ali po več posegih čiščenja maternice zaradi različnih vzrokov (abrazija).

Ultrazvočna preiskava v nosečnosti lahko natančno opredeli lego posteljice in tudi izstopišče popkovine. V primeru placente previe totalis se odločijo za dokončanje nosečnosti s carskim rezom. Po vaginalnih porodih z delno placento previo lahko prihaja do večjih krvavitev.

Darija Strah

prim. Darija Mateja Strah

http://www.strah.si/si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Diagnostični center Strah

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav