Najpogostejši razlogi za vneto ritko

0
4550
Vzroki za vneto ritko
Vzroki za vneto ritko

Kateri so najpogostejši vzroki za vneto ritko? Prva je prehrana, nato šele sledijo plenice, rast zobkov in v skrajnem primeru bolezen.

Vlaga, blato in urin na otrokovi koži povzročajo trenje. S kombinacijo vlage in trenja se ustvarja še več trenja. Poleg tega se iz urina sprošča amoniak. Rezultat je trenje, rdečica ali izpuščaj. Vzroki za vneto ritko so različni, pazite predvsem na naslednje.

1.     Prehrana je najpogostejši vzrok

Sadje in sok, ki vsebujeta kislino, sta lahko ključnega pomena za vneto ritko. Zato se je treba izogibati citrusom in drugim kislim sadežem, kot so pomaranče, ananas, pasijonka, kivi in tudi jagodičje. Izogibajte se tudi grozdju, slivam, paprikam, čebuli, česnu in vročim začimbam. Previdnost velja tudi pri kašicah, ki so podobne hrani, zaradi konzervansov in stabilizatorjev.

To velja tudi za dojene otroke
Opozoriti je treba, da to velja tako pri dojenih otrocih (torej morate na prehrano paziti mamice) kot pri otrocih, ki že uživajo gosto hrano.

2.    Tudi pri previjanju je treba paziti na nekaj stvari

Če otroka previjate preredko, je draženje še posebej veliko. Priporočljivo je, da otroka previjete vsaj 4 do 6-krat dnevno, po veliki potrebi pa po možnosti takoj.

3.     Vneta ritka kot reakcija na rast zobkov

Tudi to je eden izmed možnih razlogov. Če vneto ritko dejansko sproži takšna reakcija, bo potem tudi izginila. Vzroki za vneto ritko so tako odvisni od trajanja težave.

4.     Vneta ritka zaradi bolezni

Končno so lahko krivec tudi okužbe, na primer glivična bolezen, ki pa je ne smete spregledati, ampak morate otroka peljati k pediatru.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here