Najpogostejše težave pri dojenju

0
2055

Mladim neizkušenim mamicam manjka samozavesti in imajo strahove, da bo malček dobil premalo mleka in ne bo napredoval. Težave pri dojenju pa so rešljive.

O najpogostejših težav pri dojenju smo se pogovarjali z Ireno Grmek Košnik. Najpogostejše težave pri dojenju mladim neizkušenim mamicam predstavlja pomanjkanje samozavesti in neverjetni strahovi, da bo naš malček dobil premalo mleka in ne bo napredoval.

Najpogostejša težava s katero se soočajo mame je, ali je otrok popil dovolj ali ne. To je predvsem samozavest mame in je nepotrebno tehtati otroka po vsakem obroku. Če otrok spi, ima lepa polna lička je vse super. Boleče bradavice se pojavljajo pri vseh ženskah, pri tem pa seveda otroka ne smemo na silo odstaviti, ampak ga odrinemo nežno z mezinčkom, ali ga pobožamo po nosku in otrok začne dihati čez usta.

Boleče bradavice so tudi pogosto razlog kakšnih vnetij, zato je zelo pomembno da skrbimo za ustrezno higieno, da si jih redno čistimo z vodo in potem namažemo s kakšnimi nežnimi kremami. Če pa se pa pojavijo kakšne bele obloge in ima tudi otrok bele obloge v ustih, pa je to tipični znak glivične okužbe in je potrebno takrat iskati zdravnika. Nekatere mame uporabljajo nastavke, ker imajo bradavice, ko imajo ploske ali vbočene bradavice. Torej da se ne izbočijo, ampak to ni nujno da traja skozi ves čas dojenja.

prim. doc. Irena Grmek Košnik

http://www.zzv-kr.si/

dr. med., spec. klin. mikrobiol., spec. javnega zdravja, direktorica Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj