Najpogostejše skrbi mamic glede dojenja

7076
Dojenje
Dojenje

Skoraj vsaka mati je ob zdravem otroku in pogostem dojenju sposobna proizvesti dovolj mleka za svojega otroka. Velikokrat pa se mame sprečajo z različnimi stranskimi učinki, ki laho izhajajo iz prenapetosti, bradavice razpokajo ali pa celo nastane okužba.

Ali otrok v prvih dneh dobi dovolj mleka?

  • Novorojenček ima v prvih 30 minutah po porodu močan sesalni refleks. Ko ga pristavite k prsim  spodbudite nastajanje mleka. Količine mleka so prve 4 dneve po porodu majhne, a zadostne za potrebe novorojenca, nakar nastopi naval mleka.
  • Prva tekočina, ki jo dojenček dobi iz materinih prsi še ni pravo mleko, temveč mlazivo-kolostrum, ki je zelo bogato z beljakovinami in s protitelesi. Otroka ščitijo pred okužbami in boleznimi, ki jih je prebolela mati. Kolostrum se postopoma v 10 do 14 dnevih spremeni v pravo mleko.
  • Sestava mleka se spreminja od podoja do podoja in tudi med samim podojem. V začetku podoja je mleko manj kalorično. Otroka odžeja. Vsebuje manj maščob in beljakovin kot druga mleka (kravje, kozje). Vsebuje več mlečnega sladkorja laktoze in posebnih maščobnih kislin, ki ugodno vplivajo na razvoj živčnih struktur.
  • Materino mleko zadosti vsem potrebam po hranilnih snoveh v prvih 6 mesecih otrokovega življenja. Je izredno lahko prebavljivo in ne povzroča zaprtja. Dojeni otroci pa imajo tudi manj trebušnih krčev.

dojenjeV prvih dneh se bo novorojenček dojil pogosto (vpovprečju osem do dvanajstkrat na dan). Posamični podoji si lahko sledijo zelo različno – pravila ni. Pogosti podoji so za novorojenčka čudovit vir ugodja in hrane, ki obenem omogočajo, da se zaloge mleka hitro uravnajo. Pogosto dojenje varuje tudi pred zastojem mleka. Dovolite dojenčku, da že od vsega začetka sesa tako dolgo, kot mu ustreza. Dojite ga na njegovo željo. V začetku dojite iz obeh dojk (10 do 15 minut iz vsake dojke). Ko dojenje steče dojite izmenoma iz obeh dojk. Posamezen podoj naj traja 20 do 30 minut.

Kadar načrtujete odsotnost, ali dojenje ni možno, si mleko iztisnite in shranite. V posebno posodico shranite 70 do 120 ml mleka, oziroma toliko kot ga otrok običajno popije.

Mleko je uporabno če je shranjeno na sobni temperaturi do 10 ur, v hladilniku do 5 dni,
v hladilni skrinji pa 6 mesecev ali dlje. Odtajano mleko lahlo hranite v hladilniku 24 ur. Ne smete ga ponovno zamrzniti.

Kaj naredim če imam…

  1. Nezadostno količino mleka: Skoraj vsaka mati je ob zdravem otroku in pogostem dojenju sposobna proizvesti dovolj mleka za svojega otroka. Nastajanje mleka spodbuja sesanje. Prepričajte se, da dojenček učinkovito sesa in izprazni dojko, kar vzpodbuja nastajanje novega mleka. S pogostejšimi podoji tudi spodbujate nastajanje mleka. V obdobju dojenja se velikokrat pojavijo “krize”. Najpogosteje se to dogodi med 2-3 mesece po porodu, ko imajo matere občutek, da nimajo dovolj mleka, ker so prsi mehke. Mehke prsi so znak sproščene laktacije, zato ne obupajte! Otroka večkrat pristavljajte, pijte veliko tekočina in poskušajte se sprostiti. Nastajanje mleka spodbujajo tudi nekateri čaji.
  2. Boleče in razpokane bradavice: Dojenja ne prekinjajte. Poskrbite, da je otrok pravilno prisesan in ima bradavico globoko v usti. Dojenje vedno pričnite na manj boleči dojki. Ko se sproži izcejalni refleks, otroka prestavite. Po podoju bradavico namažite z mlekom in pustite, da se posuši, z anolinskim mazilom, ki ga ne vtirate v bradavico ali pa z Bepanthen mazilom. Začasno se lahko poslužite dojenja z nastavkom. Da do tega ne bi prišlo, utrjujte bradavice z masažo že v času nosečnosti. Med dojenjem  menjajte položaj otroka.
  3. Trde dojke: so znak prenapetosti, ki se najpogosteje pojavi v prvem tednu po rojstvu. So posledica nihanja hormonov, zvečanega nastajanja mleka, kasneje pa ne dovolj pogostih podojev. Dolgotrajna prenapetost pripelje do zmanjšanega nastajanja mleka ali do zamašitve mlečnih vodov. Dojite iz obeh dojk na dve do tri ure. Če so dojke prenapete, si pred dojenjem iztisnite nekoliko mleka, da se bradaviični kolobar zmehča in se bo dojenček lažje prisesal.
  4. Zamašene mlečne vode: V dojki je tipna zatrdlina, ki je lahko boleča. Otrok naj čimbolj pogosto sesa. Premikajte ga, da bo stimuliral vse dele bradavice. Pred dojenjem dojko segrejte s toplim obkladkom in nežno zmasirajte odebelitev oziroma zatrdlino. Pomaga tudi tuširanje s toplo vodo. Po dojenju si iztinite preostanek mleka, v kolikor dojenček dojke ne povsem izprazni. Med podoji si boleče mesto hladite. Pijte veliko tekočine.
  5. Mastitis: Je posledica okužbe. Dojka je rdeča, vroča, občutljiva in boleča. Pojavi se vročina in slabo počutje. Nastanek mastitisa omogočajo neizpraznjene prsi, premajhna higiena rok in dojk. Kljub bolečini ne prekinite dojenja. Ob dojenju dojko grejte in masirajte boleče mesto. Počivajte in uživajte veliko tekočine. Če v 24 urah ni izboljšanja, obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal antibiotik kompatibilen z dojenjem.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav