Najpogostejše se kaže kot vnetje očesne veznice, kot okužba zgornjih dihal ali driska

0
1207
Okužba zgornjih dihal
Okužba zgornjih dihal

Adenoviroza je virusna bolezen, ki povzroča vnetje dihalnih poti. Poteka s pestro klinično sliko, ki se ne izrazi vedno v polni obliki. Najpogostejše se kaže kot vnetje očesne veznice, kot okužba zgornjih dihal ali driska. Virus se prenaša s tesnim stikom, z aerosolom in najpogosteje prizadene otroke. Manjše epidemije se pojavljajo v vrtcih v jesensko-zimskem času.

Bolezen se ponavadi začne z gnojnim vnetjem oči in nahodom, otroci imajo povišano temperaturo, lajajoče kašljajo, tožijo za bolečino v žrelu, pogosto se pridruži driska. Bolezen je običajno blaga, potek pa je lahko dolgotrajen. Resnejši zapleti bolezni kot so pljučnica in meningoencefalitis so redki.

Adenoviroza poteka klinično podobno kot bakterijske infekcije, še posebno, če jo spremljajo povišane vrednosti kazalcev vnetja (levkociti in CRP) v krvi, kar nam včasih otežuje postavitev diagnoze. Pogosto se zato predpisujejo antibiotiki. Bolezen potrdimo z izolacijo virusa v nosno žrelnem prostoru ali v blatu. Zdravljenja ni, lajšamo le simptome, znižujemo povišano temperaturo ter nadomeščamo tekočine in elektrolite ob driski.

Vlasta Mrhar Matjaž

dr. med. spec. ped.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj